8-11-2024:
Zo nu en dan wordt er binnen de certificeringsprogramma’s een ‘verboden aanvoer’ waargenomen. Een dergelijke aanvoer heeft consequenties voor de gezondheidsstatus van het aanvoerende bedrijf. Veelal betekent dit dat er verlies van de diergezondheidsstatus optreedt en dat aanvullend onderzoek nodig is om de status te herstellen. Hoe voorkom je dat statusverlies optreedt?
Binnen de certificeringsprogramma’s van GD betekent een ‘verboden aanvoer’ dat een bedrijf met een bepaalde gezondheidsstatus één of meer dieren heeft aangevoerd van een bedrijf met een lagere gezondheidsstatus. Je krijgt hier een melding van aangezien dit een risico op insleep van een bepaalde dierziekte, zoals zwoegerziekte, caprine arthritis encephalitis (CAE) of caseous lymfadenitis (CL) betekent. Het verlies van de status voor een bepaalde dierziekte heeft consequenties voor de bedrijfsvoering. Verkoop naar bedrijven met een hogere diergezondheidsstatus kan dan namelijk niet zonder consequenties voor het aanvoerende bedrijf plaatsvinden.
Hoe te handelen bij de aanvoer van dieren als je deelnemer bent aan één of meer diergezondheidsprogramma’s?
Wanneer je dieren van andere bedrijven aanvoert, is het van belang dat je als aankopende partij de gezondheidsstatus van het bedrijf waar de dieren worden aangekocht vooraf controleert. Om te beginnen kun je vragen of de verkopende partij je de actuele status kan tonen. Let op, een getoond certificaat is een momentopname. De actuele gezondheidsstatus staat weergegeven in VeeOnline.nl.
Wij adviseren je als deelnemer aan een diergezondheidsprogramma van GD daarnaast om regelmatig jouw eigen status te controleren. Komt jouw actuele diergezondheidsstatus niet overeen met wat je verwacht? Neem dan contact op met de klantenservice van GD via 088-2025500. Ook in het geval van statusverlies geven wij je graag een advies op maat over hoe je jouw gewenste status (opnieuw) kan behalen.
Binnen de certificeringsprogramma’s van GD is samenwerking tussen dierhouder, dierenarts en GD van groot belang. Elke partij draagt verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de gezondheidsprogramma’s. Door als deelnemende houder de diergezondheidsstatus vóór aan- en verkoop van dieren van zowel jezelf als de andere partij te controleren, voorkom je onaangename verrassingen.