Veel problemen door haemonchose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Veel problemen door haemonchose

11-10-2024: 

Al vroeg in juni ontving GD meldingen van haemonchose bij schapen. In de sectiezaal werd haemonchose gedurende de zomermaanden veelvuldig vastgesteld als doodsoorzaak. Het natte voorjaar heeft mogelijk parten gespeeld in de enorme infectiedruk, aangezien veel percelen langdurig te nat waren om schapen op te weiden en daarmee het omweiden naar ‘schone’ gemaaide percelen heeft bemoeilijkt. Daarnaast dragen vochtige en warme omstandigheden bij aan een snelle ontwikkeling van Haemonchus contortus.

Haemonchose wordt veroorzaakt door de rode lebmaagworm (Haemonchus contortus). Dit is een subtropische maagdarmworm die in de zomermaanden een verhoogd risico vormt voor schapen en geiten. Vochtige omstandigheden en hoge temperaturen zijn ideaal voor de ontwikkeling van deze worm. In geval van onvoldoende weerstand of een verhoogde infectiedruk kunnen dieren ziek worden. Ziekteverschijnselen worden veroorzaakt doordat volwassen wormen in de lebmaag bloed opnemen, wat zich uit in bleke slijmvliezen, vochtophoping tussen kaaktakken (oedemen), vermagering en sterfte. Diarree is in de regel geen verschijnsel van deze aandoening. Lammeren zijn gevoeliger dan volwassen schapen, doordat deze nog weerstand moeten opbouwen tijdens het eerste levensjaar. Wanneer de weerstand bij volwassen dieren daalt, bijvoorbeeld rondom het aflammen of ziekte, kan de rode lebmaagworm ook bij volwassen schapen tot klinische verschijnselen leiden.

Blauwtong geeft deels overeenkomstige verschijnselen met haemonchose, waaronder oedemen, sloomheid en sterfte. Maar de afgelopen maanden werd bij schapen die geïnfecteerd waren met het blauwtongvirus ook regelmatig een co-infectie met de rode lebmaagworm vastgesteld. GD adviseert alert te zijn op haemonchose en infecties goed te monitoren aan de hand van mestonderzoek en klinische verschijnselen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.