29-10-2024:
Leverbotziekte wordt veroorzaakt door de leverbot, een platworm die de lever aantast. Via de mest van besmette dieren komen de eieren van de leverbot op het land. Daar komen larfjes uit die zich in een tussengastheer ontwikkelen tot staartlarven. De tussengastheer, de leverbotslak, gedijt vooral op nat (laaggelegen) grasland en in greppels en slootkanten. De larven worden na verloop van tijd uitgescheiden door de slak en zetten zich dan als infectieuze cysten vast op het gras. Grazende dieren nemen de cysten op en raken zo besmet met leverbot.
In het najaar kunnen acute leverbotinfecties worden gezien, waarbij opname van besmettelijke leverbotcysten enkele weken eerder heeft plaatsgevonden. Massale migratie van leverbotlarven leidt tot schade van de lever. Tekenen van bloedarmoede waaronder bleke slijmvliezen, sloomheid, groeivertraging en plotselinge sterfte zijn passend bij acute leverbotinfecties. De Werkgroep Leverbotprognose gaf voorheen jaarlijks een voorlopige (medio september) en definitieve (medio november) prognose af, gebaseerd op verschillende bevindingen en data, waaronder slakkentellingen en de bepaling van infectieuze stadia van de leverbot in de slak.
GD adviseert om het beweiden van risicovolle natte percelen vanaf half augustus zoveel mogelijk te vermijden en infecties te monitoren. Door lammeren te testen op antistoffen tegen leverbot kan worden nagegaan of zij tijdens het eerste weideseizoen in aanraking zijn gekomen met leverbot. Antistoffen blijven langdurig aanwezig, waardoor bloedonderzoek bij volwassen schapen geen informatie verschaft over het moment waarop ze in contact zijn geweest met de leverbot. Mestonderzoek toont aanwezigheid van eieren en daarmee volwassen stadia van de leverbot aan. In geval van uitval kan pathologisch onderzoek uitsluiten of er sprake is van een acute leverbotinfectie.
Verder in het Veekijkernieuws
Dit artikel komt uit het Veekijkernieuws Kleine Herkauwers. Andere onderwerpen die worden besproken zijn:
- Veel problemen door haemonchose
- Arthritis bij geitenlammeren
- Tuberculose verdenking bij schaap in slachthuis
- Kopergebrek bij schapen en lammeren
- Diergezondheidsbarometer
Lees het veekijkernieuws
Voor meer nieuws uit de monitoring verwijzen wij je naar onze monitoringspagina
Meer nieuws uit monitoring