Veekijkernieuws: Uitbraken met ILT-wildtypevirus in de Gelderse Vallei

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Veekijkernieuws: Uitbraken met ILT-wildtypevirus in de Gelderse Vallei

3-10-2024: 

Vanaf juli tot 25 september zijn veertien pluimveekoppels besmet geraakt met infectieuze laryngotracheïtis (ILT) wildtypevirus, waarvan acht in de pluimveedichte regio van de Gelderse Vallei (postcodegebied 37 en 38). De drie gevallen in postcodegebied 77 en de gevallen in postcodegebied 41 en 67 zijn tevens verbonden aan de Gelderse Vallei, het legkoppel was kort voor het ontwikkelen van ziekteverschijnselen door ILT verplaatst van de opfoklocatie in die regio naar het legbedrijf. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de uitbraken gemeld in het Early Warning Systeem. De ziekteverschijnselen bestaan uit luchtwegverschijnselen, waarbij de luchtpijp tot bloedens toe ontstoken kan zijn. Bijkomend kan er sprake zijn van verhoogde uitval, verminderde voeropname en een daling van de eiproductie. De mate van kliniek wordt bepaald door verschillende factoren, zo kunnen er verschillen zijn in het ziekmakende vermogen van de virusstam en gevoeligheid van de dieren door onder andere bescherming door vaccinaties.

Lees meer

Verder in Veekijkernieuws Pluimvee

Dit artikel komt uit het Veekijkernieuws van oktober. Andere onderwerpen die worden besproken:

  • Update laagpathogene aviaire influenza
  • Toename Salmonella Enteriditis bij legpluimvee
  • Diergezondheidsbarometer pluimvee

Lees het veekijkernieuws

Voor meer nieuws uit de monitoring van de pluimveesector verwijzen wij je naar onze monitoringspagina.

Meer nieuws uit de monitoring

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.