Veekijkernieuws: Algemene infectieziekten; Streptococcus suis

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Veekijkernieuws: Algemene infectieziekten; Streptococcus suis

3-10-2024: 

Streptokokken, en in het speciaal Streptococcus suis, zijn bekende ziekteverwekkers in de varkenssector. Het is de meeste gemelde waarschijnlijkheidsdiagnose in de Online Monitor, vaak onderwerp van gesprek aan de Veekijkertelefoon en ook in secties vaak aangeduid als hoofddiagnose. Opvallend is dat streptokokken in de Online Monitor en bij pathologisch onderzoek een bijna even groot aandeel hebben. Bij 22 procent van meldingen van gezondheidsklachten in de Online Monitor wordt gedacht aan streptokokken. Bij 21 procent van de secties wordt een infectie met streptokokken ook als hoofddiagnose aangemerkt, wat de meldingen in de Online Monitor onderbouwt (zie figuur).

Streptococcus varken

Figuur: Het percentage meldingen in de Online Monitor waarbij streptokokken als waarschijnlijkheidsdiagnose zijn aangegeven, het percentage vragen over streptokokken, en in de laatste kolom het percentage secties waarbij streptokokken infectie als hoofddiagnose is vermeld (eerste halfjaar 2024).

In het geval van pathologisch onderzoek komt Streptococcus suis in 18 procent van alle hoofddiagnoses in het eerste halfjaar van 2024 terug. Streptococcus suis wordt dan het vaakst aangetoond als veroorzaker van sepsis en meningitis, wat voornamelijk terug wordt gezien bij gespeende biggen. Gespeende biggen zijn ook de diercategorie waarbij streptokokken de grootste impact hebben, 68 procent van de streptokokken gerelateerde diagnoses worden gevonden bij gespeende biggen.

Tenslotte zijn van Streptococcus suis verschillende serotypes bekend. Een recente inventarisatie van de stammen die getypeerd zijn, toont aan dat Serotype 9 het meest wordt gevonden (41 procent), gevolgd door bijna een derde van de isolaten die niet als type 1, 2, 4, 7, 8, of 9 herkend zijn. Serotypering kan bijdragen aan een juiste diagnose en in combinatie met een antibiogram helpen in een passend behandelplan. 

Verder in Veekijkersnieuws Varken

Dit artikel komt uit het Veekijkersnieuws van Oktober. Andere onderwerpen die besproken worden in het Veekijkernieuws zijn:

  • Infecties met de Actinobacillus pleuropneumoniae (App) Serotype 13 of Serotype 7
  • Toltrazuril-resistente coccidiën
  • De varkensgezondheid in Nederland in het tweede kwartaal van 2024

Lees het Veekijkernieuws

Voor meer nieuws uit de monitoring van de pluimveesector verwijzen wij je naar onze monitoringspagina.

Meer nieuws uit de monitoring

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.