Kamerbrief stand van zaken vogelgriep met resultaten retrospectief bloedonderzoek

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kamerbrief stand van zaken vogelgriep met resultaten retrospectief bloedonderzoek

15-10-2024: 

Minister Wiersma (LVVN) informeert de Tweede Kamer over de laatste ontwikkelingen in de vogelgriepsituatie. Naast de actuele stand van zaken bevat de brief ook informatie over de laatste risicobeoordeling van de Deskundigengroep Dierziekten, het retrospectief bloedonderzoek naar hoogpathogene vogelgriep (HPAI) bij runderen en de motie over een structurele financiële strategie voor dierenhulporganisaties.

Actuele situatie

In de afgelopen weken, sinds 9 juli 2024, zijn in Nederland enkele wilde vogels met HPAI-virus serotype H5 gevonden. In de Europese Unie is er een aantal uitbraken bij commerciële pluimveebedrijven geweest, in Duitsland, Denemarken, Tsjechië en Portugal. Ook zijn in de Europese Unie meldingen van wilde besmette vogels, maar het aantal is gering.

Verslag Deskundigengroep Dierziekten

Op 23 september jl. heeft de Deskundigengroep Dierziekten de vogelgriepsituatie in Nederland beoordeeld. Het verslag is als bijlage toegevoegd aan de Kamerbrief. De deskundigen hebben de kans op een vogelgriepvirusbesmetting van een pluimveebedrijf op dit moment ingeschat als laag. Ze verwachten dat de kans de komende weken toeneemt, omdat de komende weken veel watervogels naar Nederland trekken. Onbekend is of die vogels geïnfecteerd zijn met HPAI-virus en zo ja, met welke variant. Over ongeveer een maand vraagt de minister de deskundigen opnieuw om een risicobeoordeling te maken.

Retrospectief bloedonderzoek HPAI runderen in Nederland

Naar aanleiding van de vogelgriepbesmettingen bij melkkoeien in de Verenigde Staten (VS) heeft de Royal GD) een retrospectief bloedonderzoek uitgevoerd bij Nederlandse runderen. Doel van het onderzoek was om eventuele infecties van runderen met HPAI-virus in een periode dat in Nederland vogelgriep voorkwam op te sporen. Aan de voorbereidingen, uitvoering en duiding van de resultaten hebben, naast Royal GD, ook Wageningen Bioveterinary Research, Erasmus Medisch Centrum, Faculteit Diergeneeskunde en het RIVM deelgenomen.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat er in de periode van januari 2022 tot februari 2024 geen indicatie is geweest voor een infectie van Nederlandse runderen met het HPAI-virus. Deze onderzoeksresultaten komen overeen met het beeld van Royal GD. Uit de gegevens die de afgelopen jaren ten behoeve van de brede monitoring zijn verzameld, had Royal GD geen klinische verschijnselen gezien passend bij een HPAI-virusinfectie bij runderen. Dit is ook het beeld uit andere lidstaten van de Europese Unie, waar geen aanwijzingen zijn voor besmettingen van runderen of andere herkauwers.

De minister van VWS en LVVN blijven de situatie in de VS nauw volgen. In Nederland hebben we een goed monitoringssysteem waardoor we signalen van infectieziekten snel opsporen. Ook geldt er een meldplicht voor vogelgriep-positieve laboratoriumuitslagen op monsters van zoogdieren en wordt met stakeholders gewerkt aan een draaiboek voor vogelgriep bij melkkoeien. Hierin worden maatregelen beschreven die kunnen worden toegepast, naast de maatregelen die staan beschreven in het algemeen beleidsdraaiboek bestrijdingsplichtige dierziekten. Het draaiboek zal begin 2025 naar de Kamer worden gestuurd.

Lees de Kamerbrief

Verslag Deskundigengroep

Retrospectief bloedonderzoek HPAI runderen in Nederland

Meer informatie over vogelgriep?

Op de dossierpagina vind je alles wat je moet weten over vogelgriep. Naar de dossierpagina

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.