Blauwtong, tot het tegendeel bewezen is?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Blauwtong, tot het tegendeel bewezen is?

23-10-2024: 

Schapen en geiten, die op dit moment binnenkomen in de sectiezaal, worden aangeboden met de vraag of blauwtong een rol speelt. Uit de sectie-uitslagen van de afgelopen maanden blijkt dat de macroscopische afwijkingen aan de organen minder uitgesproken zijn dan in het eerste jaar van de uitbraak.

In het eerste jaar zagen we ernstig longoedeem, schade aan de penswand, laesies in de bek en soms aan de klauwen. Dit seizoen zien we op sectie vooral gering oedeem van de lippen en longoedeem. Microscopisch is bij geiten vaak sprake van hyperemie en perivasculair oedeem in de hersenen. De anamnese van deze dieren is vaak dat het dier hersenverschijnselen vertoonde en het is van belang om andere oorzaken hiervan zoals listeriose, cerebrocorticale necrose (CCN) of caprine arthritis encephalitis (CAE) uit te sluiten. Kortom, zowel schapen als geiten vertonen een beeld van gegeneraliseerde vaatschade, met meer of minder oedemen en degeneratie in diverse organen. Het is voorstelbaar dat comorbiditeiten bij uitval van dieren een rol spelen. Zo lijken haemonchose en longontsteking het beeld te verergeren.

Bij dieren met een meer uitgebreide anamnese blijkt vaak wel sprake van kenmerkende ulceraties in de bek, gezwollen tong of ulceraties van de neusspiegel. Deze laesies genezen binnen één tot enkele dagen, maar dat wil niet zeggen dat de ziekte op zijn retour is. De interne orgaanschade, met name de long-, hersen- en spierschade, wordt bij bepaalde dieren daarna pas erger.

Per eind september hebben de opdrachtgevers van de diergezondheidsmonitoring besloten om de PCR op blauwtongvirus (BTV) niet langer te subsidiëren binnen de gesubsidieerde sectie. Indien u naar aanleiding van de sectie desondanks een uitslag van de PCR BTV wilt ontvangen, dan kunt u een mail sturen naar pathologie@gddiergezondheid.nl met het sectie-inzendnummer. Tegen aanvullende kosten, 137,45  euro (excl. BTW), wordt het bewaarde orgaanmateriaal dan alsnog onderzocht op de aanwezigheid van het BTV. 

Meer informatie over blauwtong? Op onze dossierpagina vind je alles wat je moet weten over blauwtong, van de symptomen tot de behandeling en de laatste updates. Naar de dossierpagina

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.