Terugblik melkgeitenwebinar september

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Terugblik melkgeitenwebinar september

23-9-2024: 

Op woensdag 11 september organiseerde GD weer een melkgeitenwebinar. Dierenarts Karianne Peterson vertelde over de actualiteiten uit de monitoring, waaronder blauwtong, en ging dieper in op de ontwikkeling van de pens en het pensmicrobioom.

Stand van zaken blauwtong

Het melkgeitenwebinar van vorige week startte met de stand van zaken rondom blauwtong in de sector. In toenemende mate wordt blauwtong waargenomen op melkgeitenbedrijven, met variërende aantallen getroffen dieren: van enkele gevallen tot meer dan honderd dieren die behandeld worden. De verschijnselen zijn: sloomheid, niet willen eten, dikke koppen, dikke lippen, neusuitvloeiing, benauwdheid, koorts, melkproductiedaling, traanogen, waas over de ogen, bloedingen op de uierhuid, stijfheid en kreupelheid, neurologische klachten, abortus en sterfte.

Ontwikkeling van de pens en het pensmicrobioom

Vervolgens stond de ontwikkeling van de pens centraal, waarbij de ontwikkeling van het pensmicrobioom werd uitgelicht. Het microbioom is het geheel aan micro-organismen in een bepaalde omgeving die van nature samenleven met een plant of dier. Het microbioom is zeer complex: het bestaat uit diverse levensvormen, voornamelijk bacteriën, maar ook eencellige micro-organismen, schimmels en kleine protisten. Op en in het lichaam zijn de huid-, slijmvlies- en darmflora hier voorbeelden van. Bij geboorte hebben herkauwers een onderontwikkeld voormagenstelsel: dit functioneert tijdelijk als een monogastrisch enzymatisch verteringssysteem (net als bij mensen). Deze pre-herkauwerperiode, waarin enkel biest en melk gedronken wordt, duurt van de geboorte tot ongeveer 3 weken leeftijd. Dan volgt de transitiefase (tussen de 3 en 8 weken leeftijd) waarin ongelooflijk veel veranderingen plaatsvinden en het verteringssysteem zichzelf omvormt tot dat van een herkauwer (vanaf 8 weken leeftijd). In de transitiefase, waarin de omschakeling van melk naar een volledig rantsoen plaatsvindt, verandert er veel in de pens van een herkauwer, onder andere de samenstelling van het microbioom. Onder invloed van vaste voeropname ontwikkelt de pens zich in volume en bekleding. Het volume neemt toe en de ontwikkeling van penspapillen vindt plaats. Wat betreft het pensmicrobioom tref je de grootste variatie aan op jonge leeftijd; met de tijd wordt dit steeds specifieker en leidt via een programmering van microbiële variatie tot de permanente basissamenstelling. Factoren die van invloed zijn op deze ontwikkeling zijn, naast het rantsoen, de interactie met het moederdier, biest, melk, drinkwater, omgeving en de genetica van het dier. Tijdens de transitiefase worden er meer dan 900 genen ‘aan’ of ‘uit' gezet. Verstoringen van het microbioom op jonge leeftijd kunnen grote en langdurige gevolgen hebben.

Samenvattend is tijdens het webinar in beeld gebracht hoe de transitie van de pens verloopt, welke factoren hierbij een rol spelen en wat de gevolgen zijn.

Meer weten?

Melkgeitenhouders die klant zijn bij GD kunnen gratis deelnemen aan de melkgeitenwebinars, waar we belangrijke ontwikkelingen en praktische kennis delen om jouw dieren gezond te houden. Meld je aan voor de nieuwsbrief Actueel Melkgeiten dan laten we weten wanneer een volgend webinar gepland staat.

Aanmelden nieuwsbrieven

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.