Resultaten kliniekstudie blauwtong bij Nederlandse schapen- en rundveebedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Resultaten kliniekstudie blauwtong bij Nederlandse schapen- en rundveebedrijven

25-9-2024: 

Op de door GD onderzochte schapenbedrijven en melkveebedrijven is meer variatie in het klinisch beeld gezien dan tijdens de epidemie in 2023. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten naar het verloop van BTV-3-infecties en de effecten op de gezondheid van gevaccineerde schapen en runderen. GD voert dit onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Het doel van dit onderzoek was om meer inzicht te krijgen in het verloop van de effecten van BTV3 infecties in 2024 op de gezondheid van schapen en runderen in een situatie waar de dieren volledig (drie weken na afronden vaccinatie) zijn gevaccineerd. Hiervoor zijn gedurende twee weken acht schapenbedrijven en twee rundveebedrijven, bevestigd besmet met BTV3 die zich in de beginfase van de uitbraak bevonden, gevolgd.

De meestvoorkomende klinische verschijnselen die werden gerapporteerd op de acht deelnemende schapenbedrijven waren kreupelheid, verminderde eetlust, sloomheid, vermagering en gezwollen lippen, neus en/of kop. Het percentage schapen met ziekteverschijnselen varieerde sterk tussen de bedrijven van 8 tot 80 procent van de schapen. Van de schapen waar ziekteverschijnselen waren vastgesteld, was aan het eind van de tweewekelijkse studieperiode 8 procent gestorven en 31 procent genezen. Het grootste deel van de schapen met ziekteverschijnselen (61 procent), vertoonde aan het einde van de studieperiode nog ziekteverschijnselen.

De meestvoorkomende klinische verschijnselen die werden gerapporteerd op de twee gevolgde melkveebedrijven waren koorts, sloomheid, melkproductiedaling, verdikte kroonranden en een verminderde eetlust. Het percentage runderen met ziekteverschijnselen op de rundveebedrijven was op het ene bedrijf 36 procent en op het andere 23 procent. De dieren die een melkproductiedaling lieten zien, gaven gemiddeld 16,8 liter minder melk per dag over de gehele studieperiode van twee weken (variatie tussen 3 en 44 liter productiedaling). Van de runderen met ziekteverschijnselen was aan het eind van de tweeweekse studie één dier gestorven (0,7 procent). Daarnaast was 12 procent reeds genezen, was 1 procent afgevoerd en vertoonde 51 procent van de dieren nog ziekteverschijnselen. De resultaten van deze studie geven een impressie van de gevolgen van de huidige blauwtonguitbraak tijdens de eerste weken. De verwachting is dat de morbiditeit en mortaliteit op de gevolgde bedrijven de komende periode nog verder zal oplopen, aangezien de bedrijven in het begin van de uitbraak zaten en het aantal zieke dieren op deze bedrijven op dat moment nog een stijgende trend vertoonde.

Naar het rapport

Meer informatie over blauwtong? Op de dossierpagina vind je alles wat je moet weten over blauwtong, van de symptomen tot de behandeling en de laatste updates. Naar de dossierpagina

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.