PCR-onderzoek BTV op sectiemateriaal vanaf nu voor rekening van inzender

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

PCR-onderzoek BTV op sectiemateriaal vanaf nu voor rekening van inzender

27-9-2024: 

Sinds de uitbraak van blauwtong (BTV) type 3 heeft Royal GD regelmatig sectiemateriaal ontvangen van herkauwers waarbij ziekte door BTV werd vermoed. Ten behoeve van bevestiging of uitsluiting van BTV werd weefsel doorgestuurd naar WBVR, het Nationaal Referentielaboratorium, voor PCR-onderzoek. De kosten van dit aanvullende onderzoek werden niet doorbelast naar de inzender, maar gefinancierd vanuit het diergezondheidsfonds.

Het pathologisch onderzoek dat GD uitvoert is een belangrijk instrument van de Diergezondheids-monitoring in Nederland. Het levert essentiële informatie op die kan bijdragen aan een effectieve aanpak voor de bestrijding van dierziekten. Daarom financieren het ministerie van LVVN en de sector samen ongeveer 75 procent van de werkelijke kosten van pathologisch onderzoek vanuit het diergezondheidsfonds.

Het Ministerie van LVVN baseert haar beeld van de algemene situatie en verspreiding van BTV in Nederland onder andere op de klinische meldingen die NVWA ontvangt en de resultaten van het PCR-onderzoek van bloedmonsters uitgevoerd door WBVR om een verdenking van blauwtongvirus (BTV) vast te stellen. Het sectiemateriaal dat Royal GD bij een verdenking van BTV doorstuurde naar WBVR voor verdere diagnostiek was hierop een waardevolle aanvulling. Het aanvullende PCR-onderzoek om BTV vast te stellen werd vergoed vanuit het diergezondheidsfonds. Die regeling wordt nu stop gezet door LVVN. Het ministerie van LVVN vindt dit extra onderzoek niet langer van toegevoegde waarde voor het inschatten van de algemene situatie en verspreiding van BTV in Nederland.

Het vervolgonderzoek bij WBVR om BTV vast te stellen kan op verzoek van de inzender nog steeds worden ingezet. De kosten hiervan zijn voortaan voor rekening van de inzender. De kosten hiervoor bedragen € 137,45 excl. btw. Facturatie hiervan naar de inzender verloopt via GD.

Vragen over deze wijziging?
Neem contact op met de Veekijker, telefoon 088 20 25 555.

Meer informatie over blauwtong? Op de dossierpagina vind je alles wat je moet weten over blauwtong, van de symptomen tot de behandeling en de laatste updates. Naar de dossierpagina

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.