Kamerbrief over stand van zaken blauwtong september 2024

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kamerbrief over stand van zaken blauwtong september 2024

25-9-2024: 

Minister Wiersma (LVVN) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken van de blauwtongsituatie in Nederland. Naast de actuele situatie in Nederland bevat de brief ook informatie over de resultaten van de analyses van het verloop van blauwtongbesmettingen op 10 bedrijven met gevaccineerde schapen of runderen, uitgevoerd door GD en over de beoordeling door de Deskundigengroep Dierziekten.

Actuele situatie

Er zijn 6352 besmettingen met blauwtongvirus serotype 3 (BTV-3) vastgesteld op locaties met herkauwers. Daarvan zijn er 4029 vastgesteld bij runderen, 2144 bij schapen en 151 bij geiten. Er zijn ook 23 alpaca’s besmet en incidenteel enkele dieren van andere soorten (getallen 23 september 2024). In het begin van de nieuwe reeks uitbraken sinds juni dit jaar lagen de meeste besmette locaties in Gelderland, Overijssel, Noord Brabant en Limburg. In het gebied dat vorig najaar zo getroffen werd, het midden en noordwesten van het land, waren aanvankelijk veel minder meldingen. Inmiddels hebben zich besmettingen in het hele land voorgedaan. De besmettingen doen zich voornamelijk voor op schapen- en rundveebedrijven, en enkele keren op een geitenbedrijf, en incidenteel bij alpaca’s.

Onderzoek Royal GD

Royal GD heeft in juli tien besmette bedrijven, acht schapen- en twee rundveebedrijven, nader onderzocht. Er is een bedrijfsbezoek afgelegd, en het verloop van de infecties op deze bedrijven is beschreven. Uit de resultaten blijkt dat er een brede variatie aan klinische verschijnselen op deze schapen- en rundveebedrijven is waargenomen. Bij schapen was kreupelheid het meest geziene verschijnsel. In tegenstelling tot vorig jaar werden de karakteristieke beschadigingen in de bek nauwelijks gezien. Het klinisch beeld op deze schapenbedrijven leek minder ernstig te zijn dan het beeld dat men had tijdens de blauwtongepidemie in 2023. Dieren herstelden vaker en sneller dan vorig jaar. Op sommige bedrijven was ook sprake van andere infecties, onder andere met de rode lebmaagworm. Deze kunnen leiden tot een ernstiger verloop van de infecties met BTV-3. Ook bij de twee rundveebedrijven was het algemene beeld dat de verschijnselen milder waren dan vorig jaar en dat dieren snel herstelden. Bij de twee melkveebedrijven is ook een variatie aan verschijnselen waargenomen. Deze waren vergelijkbaar met de meest geziene verschijnselen in 2023. In een webinar dat GD over blauwtong heeft gegeven, 8 augustus jl., zijn de gegevens aan belanghebbenden uit deze sectoren gepresenteerd. Het rapport van deze analyses is bijgevoegd. Bovenstaande studie is maar een beperkte studie op enkele bedrijven en zijn casusbeschrijvingen. Ik vind het van belang om goed zicht te houden op het verloop van de epidemie, en ben in overleg met onderzoekers en sectorpartijen om te bezien welk nader onderzoek kan worden uitgevoerd naar het verloop van de ziekte, de sterfte en andere relevante aspecten, zodat meer inzicht kan worden verkregen in het ziekteproces en het verloop van de epidemie.

Lees de kamerbrief

Meer informatie over blauwtong? Op de dossierpagina vind je alles wat je moet weten over blauwtong, van de symptomen tot de behandeling en de laatste updates. Naar de dossierpagina

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.