Vroegtijdig verminderde mobiliteit van koeien leren herkennen?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vroegtijdig verminderde mobiliteit van koeien leren herkennen?

27-8-2024: 

Het beoordelen van de mobiliteit van koeien is een belangrijke stap in het verbeteren van de klauwgezondheid. Door goed in de gaten te houden hoe de koeien lopen spoor je klauwproblemen vroegtijdig op. Ga bij licht verminderde mobiliteit op zoek naar de oorzaak en behandel deze direct. Zo zijn ernstige en vaak onomkeerbare klauwproblemen te voorkomen. 

De mobiliteitsscore beoordeelt de beweging van koeien op een gestandaardiseerde manier, variërend van score 0 (goede mobiliteit) tot score 3 (ernstig verminderde mobiliteit). Bij het scoren beoordeel je onder andere de paslengte, pasritme en belasting van de poten. Door regelmatig te scoren kun je klauwproblemen, zoals zoolbloedingen en beginnende letsels van Mortellaro, heel vroeg ontdekken en behandelen, voordat ze verergeren. Ook kun je hierdoor het aantal dieren met verminderde mobiliteit op de lange termijn verminderen.

Wil je meewerken aan het verbeteren van de klauwgezondheid op melkveebedrijven? Volg dan de eendaagse praktische training door één van de gecertificeerde trainers in jouw regio en wordt een RoMS erkende mobiliteitsscoorder. Er zijn geen toelatingscriteria om mobiliteitsscoorder te worden: iedereen kan de training volgen.

Meer informatie over de training

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.