Veekijkernieuws: Salmonella type B en D op melkgeitenbedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Veekijkernieuws: Salmonella type B en D op melkgeitenbedrijven

23-8-2024: 

Aan de hand van pathologisch onderzoek werd salmonellose vastgesteld in geitenlammeren van twee melkgeitenbedrijven. In het ene geval betrof het een inzending van geaborteerde vruchten waarbij in enkele lammeren aanwijzingen waren voor sepsis ten gevolgen van Salmonella spp. type D. Het bleek niet mogelijk om het isolaat verder te typeren. Onder type D valt onder andere S. Dublin, een variant die regelmatig bij runderen voorkomt. Bij navraag bleken de geiten die aborteerden gehuisvest te zijn naast vleeskalveren. De opfok van jonge geiten van dit bedrijf vindt plaats op een externe opfoklocatie, waar enkele weken na de eerste abortusgevallen ook salmonellose werd vastgesteld. Ook hier werd opnieuw Salmonella spp. type D vastgesteld. Op het tweede bedrijf werd in een lam van enkele dagen oud een necrotiserende enteritis ten gevolge van Salmonella spp. type B vastgesteld. Salmonella Typhimurium is een bekend serotype dat onder groep B valt. Eerdere uitbraken van salmonellose op melkgeitenbedrijven waren vaak ook gerelateerd aan S. Typhimurium. Op dit bedrijf brak salmonellose uit aan het einde van de aflamperiode. Lammeren hadden overwegend diarree en groeiden niet. In een groep van honderd lammeren gingen twintig dieren binnen zeven dagen dood. De overige lammeren reageerden goed op de ingestelde behandeling met antibiotica. Op dit bedrijf wordt mest aangevoerd en opgeslagen van rundvee- en varkensbedrijven. Het voorkomen van Salmonella spp. op melkgeitenbedrijven lijkt enigszins vergelijkbaar met het voorkomen op rundveebedrijven. De ernst van de klinische verschijnselen kan sterk variëren van subklinisch tot hoge uitval onder lammeren. Interventies om een uitbraak te beëindigen gaat vaak gepaard met langdurig antibioticagebruik. In sommige gevallen blijkt antibiotica niet toereikend. Zeer zelden wordt salmonellose vastgesteld bij volwassen geiten. Aanvoer van dieren en mest worden gezien als de belangrijkste risicofactor voor insleep.

Verder in het Veekijkernieuws:

  • Chronische leverbotinfecties bij schapen
  • Vermoeden abortus door leptospirose bij schapen
  • Bevinding van ‘weeping teat’ bij melkgeiten
  • Genetische afwijking bij barbados blackbelly schapen
  • Diergezondheidsbarometer kleine herkauwers

Lees het Veekijkernieuws kleine herkauwers

Voor meer nieuws uit de monitoring van kleine herkauwers verwijzen wij naar onze monitoringspagina.

Meer nieuws uit de monitoring

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.