Subsidiewijziging monitoring reovirus

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Subsidiewijziging monitoring reovirus

23-8-2024: 

GD monitort, op verzoek van opdrachtgevers, alle informatie en signalen uit het veld over diergezondheid. De afgelopen maanden werd vooral de vleeskuikensector geteisterd door tenosynovitis en virale artritis door reovirussen. Dit zorgde voor een forse stijging van het aantal sectie-inzendingen. Inmiddels hebben we een goed beeld van de huidige reovirusuitbraak. Daarom wordt het onderzoek naar reovirussen bij verdenkingen van tenosynovitis, per 1 september 2024 buiten het monitoringsbudget uitgevoerd. Zodoende kunnen we, passend binnen het budget, de opdrachtgevers ook van voldoende informatie blijven voorzien rond andere ziekteproblemen dan reovirus.

Het aantal sectie-inzendingen van reovirus-gerelateerde problemen is in 2024 al 35 procent van het totaal aantal inzendingen. Slechts in een minderheid van de inzendingen met tenosynovitis wordt, naast de reovirusinfectie, ook een andere ziektekundige aandoening aangetoond en dan gaat het met name om coccidiose.

Wij blijven het onderzoek gewoon uitvoeren. Alleen per 1 september 2024 komen de kosten van het onderzoek in zijn geheel voor rekening van de inzender. De totale kosten van een reovirus-pakketonderzoek (histologisch onderzoek van enkele pezen, PCR-onderzoek naar reovirus en de genotypering) zijn 260,50 euro (exclusief BTW). Als er geen genotypering wordt uitgevoerd (bijv. negatieve PCR) bedragen de kosten 167,65 euro.

De huidige manier van inzenden blijft gelijk, zowel dieren als onderpoten, inclusief hakgewricht, kunnen, met een standaardinzendformulier voor secties, worden ingestuurd naar GD. Wij voeren dan de preparatie van de pezen en de monstername uit de pezen uit. Er wordt geen ander onderzoek aangevraagd dan het gevraagde reovirus-tenosynovitis-pakket.

Meer over het reovirus

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.