Kijk het webinar over blauwtong terug

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kijk het webinar over blauwtong terug

9-8-2024: 

Op 8 augustus organiseerde GD, in samenwerking met WBVR, een webinar over blauwtong. Vanaf juli lopen de besmettingen met blauwtong weer hoog op en dat roept veel vragen op in het veld. GD voert, in opdracht van het ministerie van LVVN, onderzoek uit naar het verloop van BTV-3-infecties en de effecten op de gezondheid van gevaccineerde schapen en runderen. Het onderzoek loopt nog tot in augustus.

Tijdens het webinar werd een update gegeven over de actuele blauwtongsituatie. Spreker Piet van Rijn, onderzoeker van WBVR, gaf een toelichting op de huidige vaccinatie. Hoe zijn deze tot stand gekomen? En wat konden we ervan verwachten? René van den Brom, Europees specialist kleine herkauwers, en Katrien van den Brink, rundveedierenarts bij Royal GD, gaven een update over de huidige blauwtongsituatie en bespraken de eerste bevindingen uit het onderzoek. Wat zien we? Wat weten we al? Welke vragen hebben we nog?

Kijk het webinar terug

Blauwtong is een niet-infectieuze virusziekte. Dieren kunnen elkaar niet onderling besmetten. De belangrijkste besmettingsroute is een steek van insecten van het type Culicoides (“knutten”). De ziekte kan voorkomen bij schapen en andere herkauwers zoals runderen en geiten. Blauwtong is een is een meldingsplichtige ziekte. Elke verdenking van de ziekte dient te worden gemeld bij de NVWA. Het blauwtongvirus is niet besmettelijk voor mensen.

Al het laatste nieuws en belangrijke informatie over blauwtong vind je op de dossierpagina van blauwtong.

Dossier blauwtong

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.