Uitbraken met ILT-wildtypevirus in de Gelderse Vallei

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Uitbraken met ILT-wildtypevirus in de Gelderse Vallei

25-7-2024: 

In de afgelopen maand zijn drie pluimveekoppels in de pluimveedichte regio van de Gelderse Vallei besmet geraakt met Infectieuze Laryngotracheïtis (ILT) wildtypevirus. Het betrof een vleeskuikenkoppel van 7 weken leeftijd en een leghennenkoppel van 26 weken leeftijd in postcodegebied 38, en een leghennenkoppel van 38 weken in postcodegebied 37.

Het vleeskuikenkoppel van 7 weken betrof vleeskuikens van een trager groeiend ras, die luchtwegverschijnselen en verhoogde uitval toonden. Het leghennenkoppel van 38 weken was gevaccineerd met enkel een recombinant pokkenvaccin dat tevens bescherming tegen trilziekte (AE) en ILT opwekt (FP ILT + AE). Er was bij het koppel sprake van duidelijke luchtwegverschijnselen, verhoogde uitval, verminderde voeropname en productiedaling. Het leghennenkoppel van 26 weken leeftijd was op de broederij gevaccineerd met een recombinant kalkoenherpesvirus (HVT) vaccin, dat tevens bescherming tegen ILT opwekt (HVT ILT). Vervolgens is het koppel tijdens de opfok gevaccineerd met FP ILT + AE. Bij dit koppel waren de luchtwegverschijnselen mild en tot op heden is er geen sprake van een productiedaling. In alle drie de gevallen werd een grote hoeveelheid ILT-wildtypevirus aangetoond met PCR.

Om mogelijke verspreiding te voorkomen, adviseert GD strikte hygiënemaatregelen te handhaven en alert te zijn op eventuele verschijnselen van ILT. Neem bij een verdenking van ILT direct contact op met uw dierenarts en licht uw erfbetreders in. Diagnostiek door middel van sectie en PCR kan snel uitsluitsel geven. ILT is zeer besmettelijk.

De aanpak van ILT is gericht op preventie, vaccinatie en een eventuele regionale aanpak:

  • Preventie: door goede bedrijfshygiëne kan verspreiding van het virus geminimaliseerd worden;
  • Vaccinatie: aandacht voor goede applicatie van ILT-vaccins is noodzakelijk, zeker wanneer het recombinante vaccins betreft die niet spreiden na toediening. Voor gebieden met een verhoogd risico is het raadzaam om meer dan één vaccinatie toe te passen. Indien levend CEO-vaccin wordt gebruikt, is een oogdruppelvaccinatie de enige aangewezen methode;
  • Regionale aanpak: wanneer zich aanhoudende problemen voordoen in een bepaalde regio, kan een regionale aanpak noodzakelijk zijn om de situatie onder controle te krijgen.

 

Meer over ILT

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.