Taart voor Mastitis Tankmelk deelnemers van het eerste uur

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Taart voor Mastitis Tankmelk deelnemers van het eerste uur

19-7-2024: 

Het is tijd voor taart, want Mastitis Tankmelk bestaat 15 jaar! Meer dan 600 melkveehouders nemen al vanaf het allereerste begin deel aan dit tankmelkprogramma. Zij vierden het jubileum met ons mee en ontvingen een lekkere taart. Twee GD-medewerkers gingen op pad en leverden de taart persoonlijk af bij enkele melkveehouders.

GD-relatiebeheerder Laura Haarman bezocht de familie Kuijer in Soest. Op het bedrijf gebruiken ze Mastitis Tankmelk om een vinger aan de pols te houden: “Als er afwijkingen zijn, zie je door welke kiemen dit komt. Zo zit je er kort op en kun je snel actie ondernemen.” De familie behaalde voor aanvang van de weideperiode met hun koeien een gemiddelde dagproductie van 48 liter met een BSK van 70. Sinds de weidegang is de productie een paar liter gezakt, maar de koeien doen het nog steeds erg goed. Dit weten ze te realiseren in een oude stal, met de nodige aanpassingen voor een goed koecomfort. De belangrijkste tip voor uiergezondheid is volgens vader en zoon zonder twijfel de boxen. “Deze moeten goed gevuld blijven. De koeien liggen op een flink bed met diepstrooisel, van fijn gehakseld stro met kalk, dat elke week wordt bijgevuld.”

 

Even verderop ging GD-relatiebeheerder Sabine Tijs op bezoek bij de familie Prins in Dalfsen. Zij melken een relatief kleine koppel koeien en daarom kunnen één of enkele dieren al behoorlijk invloed hebben op het tankcelgetal. Toch weten ze dat goed onder controle te houden. Meestal is het tankcelgetal op het bedrijf rond de 100.000 c/mL. Om bacterieoverdracht te voorkomen, passen ze speendesinfectie toe na het melken. “We hebben heus wel eens mastitis, daar ontkom je niet aan. Gelukkig gaat het gemiddeld genomen prima en gebruiken we bovendien weinig antibiotica,” zegt Gerrit Prins. Het selectief gebruik van antibiotica bij droogzetten was in het begin best spannend. Nu merkt hij dat dat goed gaat en krijgt nog zo’n 25 procent van zijn koeien een behandeling bij droogzetten. “We zien het als een mooie uitdaging om, als het kan, weinig antibiotica te gebruiken,” aldus Gerrit.

 

Wie jarig is trakteert!

Om 15 jaar Mastitis Tankmelk te vieren, kun je nu instappen met 15 procent korting. Met Mastitis Tankmelk krijg je in één oogopslag inzicht in de uiergezondheid van jouw koppel. Zo houd je in de gaten welke mastitisverwekkers er spelen op jouw bedrijf. Met behulp van het bedrijfsantibiogram krijg je inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitisverwekkers. Zo voorkom je problemen met mastitis. Steekt mastitis toch de kop op, dan weet je van tevoren al welke injector je kunt gebruiken.

Direct aanmelden

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.