Schapen en runderen beschermen tegen blauwtong

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Schapen en runderen beschermen tegen blauwtong

16-7-2024: 

Duizenden bedrijven met schapen en runderen zagen vorig jaar klinische verschijnselen van blauwtong bij hun dieren. In het voorjaar van 2024 is middels tankmelk en serologisch onderzoek een inschatting gemaakt welk percentage van de dieren in 2023 in aanraking is gekomen met het blauwtongvirus serotype 3 (BTV-3). Duizenden van de onderzochte bedrijven hebben meegewerkt aan de oproep om een enquête in te vullen om te kunnen onderzoeken of er managementmaatregelen zijn toegepast in 2023 die hebben geholpen om de BTV-3 infectie te voorkomen of beperken. Deze resultaten bieden de mogelijkheid om onderbouwde maatregelen te nemen ter bescherming van schapen en runderen nu de blauwtonginfecties weer toenemen. 

Het scheren van schapen aan het eind van de winter of vroeg in het voorjaar zorgt voor een lagere kans op infectie met blauwtong en een lagere besmettingsgraad binnen besmette schapenbedrijven. Vermoedelijk komt dit omdat de schapen die vroeg zijn geschoren, tijdens het knuttenseizoen meer wol hadden, waardoor de knutten minder makkelijk konden steken. Het advies dat daaruit volgt is dat nu blauwtong weer speelt, schapen liever niet geschoren dienen te worden. Tijdig opstallen (voordat kliniek wordt waargenomen) kan helpen om besmetting te voorkomen. Aanvoer van schapen, ventilatie en gebruik van insecticiden hebben geen effect.

Het opstallen van rundvee in stallen met een open front/grote opening aan de zijwand met veel ventilatie kan helpen besmettingen met blauwtong te voorkomen. Als er al runderen besmet zijn helpt deze maatregel tevens om verspreiding van het virus binnen het bedrijf te beperken. Het aanvoeren van rundvee uit gebieden waar in 2023 veel bedrijven besmet raakten met blauwtong is een risicofactor voor infectie. Gebruik van insecticiden blijkt niet effectief.

Een uitgebreidere samenvatting van beide onderzoeken is hier terug te vinden.

Naar de samenvattingen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.