Verhoogd risico op listeriose in voorjaarskuilen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Verhoogd risico op listeriose in voorjaarskuilen

25-6-2024: 

De maandenlange natte omstandigheden hebben het kuilen bemoeilijkt. Door schade aan het land of door het moeten maaien van een minder mooi gewas, neemt de kans op contaminatie met grond en de kans op een afwijkende conservering toe. Daarmee is er een verhoogd risico op bacteriële overgroei van Listeria spp.

In slecht geconserveerde kuilen daalt de pH minder goed, waardoor groei van deze bacterie minder wordt geremd. Ook bij kuilen die veel grond bevatten, door bijvoorbeeld veel molshopen in het land, is het risico op de aanwezigheid van Listeria groter. De kiem komt op veel plaatsen voor in de omgeving, onder andere in water en grond. Infecties komen bij herkauwers tot stand via kleine wondjes in de mondholte of in het neus- of oogslijmvlies, waarbij de bacterie zich verspreidt via de zenuwbanen naar het verlengde merg. De klinische verschijnselen zijn koorts, hersenverschijnselen (speekselen, incoördinatie, cirkelen en eenzijdige aangezichtsverlamming) en abortus in de laatste drie maanden van de dracht.

Het borgen van een goede conservering van de kuilen, met een pH lager dan 5,0 en een laag ruw as, is een belangrijke preventieve maatregel. Een risico-inschatting kan worden gemaakt aan de hand van kuiluitslagen.

 

Meer over listeriose

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.