Aangeboren hersenafwijkingen bij een BTV-3 geïnfecteerd verworpen kalf

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aangeboren hersenafwijkingen bij een BTV-3 geïnfecteerd verworpen kalf

19-4-2024: 

Op dinsdag 5 september 2023 werd blauwtong (BT) vastgesteld in Nederland. Sindsdien zijn veel rundveebedrijven besmet geraakt met BTV-3. In oktober en november 2023 is de pathologie van schapen, geiten en runderen met een BTV-3-infectie beschreven. In dit bericht beschrijven we een eerste geval van een BTV-3 geassocieerde aangeboren hersenafwijking bij een verworpen kalf.

Klinische bevindingen

Op 18 maart 2024 werd een verworpen kalf ingestuurd naar GD voor pathologisch onderzoek door een practicus die alert was op aangeboren afwijkingen ten gevolge van het BTV. Het moederdier was op dat moment ongeveer 7 maanden drachtig. In oktober 2023 waren verschijnselen van BT waargenomen op het bedrijf. De verschijnselen in de koppel zijn toen niet bevestigd door laboratoriumonderzoek.

Lees hier de volledige casus 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.