Nieuw PRRS-biosecurityscan

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nieuw PRRS-biosecurityscan

4-9-2023:  Wil jij het initiatief nemen om PRRS aan te pakken? Welke maatregelen pas jij nu al toe? En met welke andere maatregelen kun jij PRRS op jouw bedrijf aanpakken? Om je inzicht te geven en van adviezen te voorzien, ontwikkelde GD in opdracht van CoViVa de PRRS-biosecurityscan.

De PRRS-biosecurityscan is een hulpmiddel bij de beoordeling van de risicofactoren op het gebied van biosecurity op de insleep (voorkomen) of versleep (bestrijden) van het PRRS-virus. Met deze scan worden de bedrijfsprocessen uitgelicht die voor een effectieve PRRS-bestrijding van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan uw dagelijkse (verdeling van) werkzaamheden, de aan- en afvoer van varkens, de erfbetreders die jou bezoeken, maar ook periodiek onderhoud, reiniging en desinfectie en de indeling van je erf.

Over de PRRS-biosecurityscan

De scan is een vragenlijst over de verschillende onderdelen van biosecurity op een varkensbedrijf. In de lijst staan zowel algemene vragen als specifieke vragen voor bepaalde diercategorieën: zeugen, gespeende biggen en vleesvarkens/opfokgelten. 
Karlijn Eenink, dierenarts bij GD en betrokken bij het Nationaal PRRS-plan: “Je start de vragenlijst met het aangeven van jouw bedrijfsinformatie: welke diercategorie en hoeveel dieren zijn op jouw bedrijf aanwezig? Vervolgens zoomen wij in op de hier bovengenoemde bedrijfsprocessen. Voorbeelden van vragen zijn: Wat is de minimale duur van de quarantaineperiode voor zeugen/opfokgelten (in dagen)? Van hoeveel verschillende aanvoeradressen heeft u afgelopen 12 maanden speenbiggen aangevoerd? Wat is de PRRS-status van de aangevoerde vleesbiggen? Werkt er personeel op het bedrijf dat ook thuis of elders met varkens werkt? Worden kadavers gehanteerd met handschoenen aan, of worden de handen na hanteren van kadavers gereinigd en gedesinfecteerd?

Op basis van uw antwoorden ontvangt u de belangrijkste risicofactoren voor uw bedrijf en advies welke verbeteringen mogelijk zijn. U ziet per onderdeel de score van uw bedrijf. 
Aan het einde van de scan maakt u een plan van aanpak. U zet hier de aandachtspunten om in actiepunten en zo maakt u eenvoudig een plan voor de verbetering van de biosecurity op uw bedrijf.

Je kunt de vragenlijst invullen via de website van de Coalitie Vitale Varkenshouderij, zie onderstaande knop.

Ga naar de PRRS-biosecurityscan

Wij nodigen jullie uit om de vragenlijst in te vullen en je eigen startpunt te creëren. Bel gerust voor vragen met Karlijn Eenink, varkensdierenarts bij Royal GD. Karlijn is bereikbaar via 088 20 25 500.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.