Blauwtong: bezoek aan getroffen bedrijf

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Blauwtong: bezoek aan getroffen bedrijf

29-9-2023: 

De uitbraak van het blauwtongvirus heeft veel impact. Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) legde samen met GD-dierenarts René van den Brom, de NVWA en dierenartsen van dierenartspraktijk Gorter een bedrijfsbezoek af in Nederhorst den Berg. Ze bezochten het bedrijf van Edward Wenneker, waar het blauwtongvirus genadeloos toeslaat.

Een bezoek aan een getroffen bedrijf laat duidelijk zien welke grote gevolgen het blauwtongvirus heeft. René: “We kregen het verzoek om een bedrijfsbezoek te regelen met de minister en zochten vervolgens contact met dierenartsenpraktijk Gorter, die de eerste blauwtongmelding hebben gedaan. De schapenhouder vertelde dat hij al 35 van de negentig schapen was verloren op dat moment. In een twee uur durende rondleiding liet de minister zich informeren door de schapenhouder en vertelde ik over de achtergronden en wat het blauwtongvirus bij schapen en runderen doet.”

Een woordvoerder van LNV laat weten dat het bezoek indruk heeft gemaakt bij de minister. “Het gaat hier om een ontzettend nare situatie. Minister Adema is aangegrepen door wat hij ziet bij veehouders die getroffen worden door deze ziekte. Het blauwtongvirus verspreidt zich snel onder herkauwers, voornamelijk onder schapen. We zijn druk bezig met het zoeken naar een oplossing. De beste oplossing is vaccinatie. We zijn daarom op zoek naar een vaccin dat tegen dit serotype bestaat en dat voldoende veilig is om in Nederland te gebruiken. Hier komt veel bij kijken, dus kunnen helaas nergens nog uitsluitsel over geven. Daarnaast zijn we in gesprek met farmaceuten in Nederland voor een oplossing op de langere termijn. ook daar zetten we als ministerie intensief op in.”

Samen werken en leren van virus

Nederland was jaren vrij van blauwtong. Sinds 2009 monitort GD jaarlijks circulatie van blauwtongvirus in naïeve dieren. Dit leidde tot de vrijstatus in 2012. Ook in 2022 is de jaarlijkse monitoring uitgevoerd, hierbij werden geen (recente) infecties vastgesteld. Op 5 september van dit jaar werd blauwtong voor het eerst sinds 2009 vastgesteld in Nederland. René: “Een van de doelen van de monitoring is om bekende, niet in Nederland voorkomende aandoeningen op te sporen. Blauwtong is daar een voorbeeld van. Nu spelen we een rol in het vervolgonderzoek: welke consequenties heeft de aandoening? Hoe gaat de verspreiding en hoe kun je het bestrijden? We leren veel en te trekken samen op met Wageningen Bioveterinary Research, de NVWA, het ministerie van LNV, de schapenhouders, dierenartsen en andere sectorpartijen. Iedereen wil het blauwtongvirus beteugelen.”

Lees ook ons dossier over blauwtong

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.