11-4-2023:
In het voorjaar krijgt de Veekijker veel vragen over abortus, vroeggeboorte, doodgeboorte en geboorte van slappe lammeren (abortus) bij kleine herkauwers. Abortus komt geregeld voor op schapen- en geitenbedrijven en kent zowel besmettelijke als niet-besmettelijke oorzaken.
Veelvoorkomende infectieuze oorzaken van abortus zijn zoönosen en deze kunnen bij mensen leiden tot ziekte. Hoewel het risico op ziekte bij de mens klein is, lopen bepaalde bevolkingsgroepen, zoals jonge kinderen, ouderen, immuungecompromitteerden en zwangere vrouwen, het grootste risico.
Belangrijke verwekkers van abortus zijn Listeria spp., Campylobacter spp., Chlamydia spp. en Toxoplasma gondii. In het geval van abortus kunnen relatief grote hoeveelheden van deze verwekkers worden uitgescheiden in de omgeving, waardoor de kans op infectie toeneemt. Het is daarnaast goed om te realiseren dat veel van deze verwekkers ook latent voorkomen bij schapen en geiten.
Verhoogd risico bij contact met lammerende dieren
Intensief contact met schapen en geiten, ook buiten het aflamseizoen, is daarom af te raden voor mensen met een verhoogd risico.
Jaarlijks heeft GD contact met vrouwen die zich niet bewust zijn (geweest) van het risico van contact met aflammerende schapen of geiten. Er is weinig bekend over het aantal vrouwen dat een miskraam krijgt door infecties die zijn opgelopen via lammerende schapen of geiten. Echter, vanuit het voorzorgsprincipe is het belangrijk dat zwangere vrouwen contact met kleine herkauwers zo veel mogelijk vermijden, zeker niet assisteren bij het aflammeren van schapen en geiten en ook contact met potentieel besmette materialen vermijden.
Overige onderwerpen in Veekijkernieuws kleine herkauwers:
- Insturen van vrucht en nageboorte van belang voor abortusdiagnostiek
- Koperintoxicatie bij schapen
- Melkziekte in zachte winters
- Kreupelheid na gebruik van draxxin
- Podcast 'trends uit de monitoring'
Klik voor de pdf