Pilotproject monitoring jonge paarden 2022: Een signaal uit de praktijk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Pilotproject monitoring jonge paarden 2022: Een signaal uit de praktijk

1-4-2023: 

Het afgelopen jaar kwamen bij de Helpdesk Paard meer telefoontjes binnen over worminfecties dan gemiddeld de jaren ervoor. Diverse dierenartsen geven aan dat ze meer en heftigere problemen leken tegen te komen van cyathostominae-infecties in koppels jonge paarden.

Een mogelijke verklaring kan liggen in het feit dat het in 2022 tot laat in het weideseizoen nog bovengemiddeld warm en zonnig was, waardoor veel koppels jonge dieren langer op de weide bleven lopen dan andere jaren. De jonge dieren zijn daardoor, tenzij preventieve maatregelen zijn genomen, relatief langer blootgesteld aan een oplopende infectiedruk door cyathostominae larven op de weide, die aan het eind van het seizoen het hoogst is.

Cyathostominae zijn op paardenweilanden ubiquitair voorkomende parasitaire wormen, die gelden als een van de meest pathogene endoparasieten. Een infectie wordt op de weide opgelopen. De infectiedruk van de infectieuze larven op de weide bouwt zich op gedurende het weideseizoen, tenzij er preventieve maatregelen worden genomen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het regelmatig (één of twee maal per week) verwijderen van de mest, of het omweiden naar schone weides. 
Een ernstige besmetting kan resulteren in de ontwikkeling van klinische ziekte, die zich kan uiten in de vorm van klachten zoals sloomheid,  gewichtsverlies, diarree, koliek of een ernstige locale en systemische ontstekingsreactie (acute larvale cyathostominosis). Vooral jonge paarden (leeftijd
een tot drie jaar) zijn gevoelig.

In zo’n lang weideseizoen, dat op andere gebieden juist optimaal is voor de gezondheid en het welzijn van de jonge paarden, is een goed en bij het bedrijf passend wormbeheerprogramma dus extra belangrijk. De leidraad parasitologie kan paardendierenartsen helpen bij het opstellen daarvan.

Lees het volledige artikel over het pilotproject van Royal GD in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.