Mineralen Schaap en Geit

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mineralen Schaap en Geit

30-11-2022: 

Optimaliseren is het toverwoord, ook als het om mineralenvoorziening gaat. Minimaliseren kan tot tekorten leiden en maximaliseren tot overmaat of zelfs vergiftiging van de dieren. Of het rantsoen voldoet is, indien er voldoende gegevens bekend zijn, uit te rekenen.

Waarvoor zijn mineralen nodig?

Veel processen in het lichaam worden (mede) gereguleerd en ondersteund door mineralen. Bij zowel tekorten als overmaat ontstaan vaak vergelijkbare “vage” klachten. Na opname van mineralen vanuit het maagdarmkanaal vindt via het bloed transport naar onder andere de lever plaats. De inbouw van mineralen in eiwitten en (lever)cellen duurt vier tot acht weken. Hierdoor zijn aanpassingen in het rantsoen of de mineralengift pas na enkele weken zichtbaar. Er is echter behoefte aan snelle diagnostiek ten behoeve van bijsturing. Bloed en melk zijn met elkaar in evenwicht en daarmee zijn beide voor een aantal mineralen geschikt om snel de actuele opname te meten. Omdat de meeste overmaten via mest en urine worden uitgescheiden biedt melk een betrouwbaar alternatief voor bloed. Hiervoor biedt dé Mineralencheck (tank)melk, als aanvulling op individueel bloed- en melkonderzoek, uitkomst. Dat is mooi en makkelijk.

Individueel, gepoold of tankmelk

Individueel, gepoold of tankmelk: het is allemaal mogelijk. Voor een globaal inkijkje óf monitoring in de tijd is tankmelk geschikt. Problemen in een bepaalde groep? Bijvoorbeeld de duurmelkers of jaarlingen? Dan biedt een gepoold monster uitkomst. Meng hiervoor van meerdere dieren met problemen melk in een buis. Het advies is om hiernaast een vergelijkbaar monster van dieren zonder problemen te testen. Dé Mineralencheck is een handige tool om rantsoenwisselingen te monitoren. Bij stabiele voeding is zeer frequent testen niet nodig. Bij een koppel dat een deel van het jaar naar buiten gaat is het verstandig iets vaker te kijken. Let op: Biest is helaas ongeschikt voor dit onderzoek.

Met de Mineralencheck (tank)melk screent u eenvoudig via (tank)melk de mineralenvoorziening van uw dieren. U krijgt inzicht in de jodium-, selenium-, zink-, fosfor- en kopervoorziening op koppelniveau; zo kunt u gemakkelijk bijsturen.

Mineralencheck voor niet-melkgevende dieren

Naast dé Mineralencheck kan met bloed bij niet-melkgevende dieren de balans tussen de actuele opname en actuele benutting van deze elementen uit voer worden bepaald. Met deze verbeterde methoden is snel en precies te meten of het aangeboden rantsoen voldoet aan de behoeften van de (melk)geit. Kijk hier voor meer informatie.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.