Jongvee weer op stal; waar let je op?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Jongvee weer op stal; waar let je op?

29-11-2022: 

Het relatief warme najaar resulteert erin dat op sommige melkveebedrijven het jongvee nog steeds buiten loopt. Toch komt vroeg of laat het moment dat de dieren weer naar stal wordt gehaald. Maar hoe zit het eigenlijk met de mineralenvoorziening als het jongvee zo lang buiten loopt? 

Worminfecties hebben invloed op de conditie of kunnen leiden tot een achterblijvende groei. Daarnaast kan ook een tekort aan mineralen als gevolg hebben dat het jongvee zich onvoldoende ontwikkelt. Bekend is dat deze risico’s op veen- en zandgronden groter zijn.

Doordat gras de laatste jaren steeds langer beschikbaar is loopt het jongvee ook vaak langer buiten. Hierdoor kan een mineralentekort makkelijker optreden. Klachten bij mineralentekorten zijn (evenals een overmaat) vaak pas in een (te) laat stadium zichtbaar. Check daarom bij het opstallen van het jongvee de actuele opname van de belangrijkste mineralen. Dit kan via de dierenarts door middel van een bloedonderzoek bij vier tot zes dieren (Pakket Spoorelementen). Is er een mineralentekort? Dan is het zaak om bij te sturen!

Lees ook: Is het zinvol kalveren te ontwormen bij opstallen?

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.