Equine coronavirus-infecties bij veulens

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Equine coronavirus-infecties bij veulens

20-9-2022: 

Coronavirussen kunnen mede de oorzaak zijn van diarree bij veulens, al worden ze ook bij gezonde veulens gevonden. Met name in combinatie met andere ziekteverwekkers, zoals rotavirus en Clostridium perfringens, kunnen coronavirussen een bijdrage leveren aan diarree bij veulens. 

De tijd tussen infectie en de eerste ziekteverschijnselen (de incubatietijd) is 1 tot 4 dagen en de virusuitscheiding kan doorgaan tot 12 dagen na het ophouden van de diarree. Sinds 2010 zijn in Japan, Amerika en Europa diverse ECoV-uitbraken bij volwassen paarden beschreven die gepaard gingen met koorts, lusteloosheid, gebrek aan eetlust en - in mindere mate - koliek, diarree of koeienvlaai-achtige mest. Ook in Nederland zijn ECoV-infecties bij volwassen paarden met dergelijke verschijnselen aangetoond. 

Hoe wordt het overgedragen?
Een veulen wordt besmet via de zogenaamde faeco-orale route, dus door opname van besmette mest via de mond. Dat kan ook indirect door contact met besmette oppervlakten van stallen, emmers, borstels etc.  Veulens met diarree kunnen veel infectieuze virusdeeltjes per gram mest uitscheiden en het virus kan, afhankelijk van omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en andere factoren, weken tot maanden in de omgeving overleven. Merries en andere volwassen paarden scheiden over het algemeen geen coronavirussen uit, tenzij ze de hierboven verschreven ziekteverschijnselen vertonen

Hoe weet je of het om ECoV gaat?

ECoV komt wijdverspreid voor en kan ook bij gezonde veulens voorkomen. Het is daarom van belang om vast te stellen wat de concentratie aan coronavirussen is in een te onderzoeken diarreemonster. GD heeft recent een PCR-diarreepakket voor veulens en paarden ontwikkeld. Hierin worden de belangrijkste ziekteverwekkers op het gebied van diarree bij paarden onderzocht, waaronder ECoV. Daarbij wordt ook de virus concentratie vastgesteld. Zo weet je of ECoV mogelijk een rol speelt als je veulen diarree heeft

Meer informatie over het PCR-diarreepakket voor veulens/jaarlingen en paarden

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.