Opvallende ziekteverschijnselen AI

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Opvallende ziekteverschijnselen AI

21-7-2022: 

Hoogpathogene aviaire influenzavirus (HPAI) is de oorzaak van vogelgriep. Het afgelopen halfjaar zijn er in Nederland en in de rest van Europa veel uitbraken geweest van vogelgriep, met ernstige gevolgen voor de betrokken bedrijven.

Algemeen kan worden gesteld dat er bij de recente uitbraken van hoogpathogene vogelgriep (HPAI) beperkt klinische verschijnselen zijn, waarbij de klinische verschijnselen sterk afhangen van het stadium van de infectie. Acute sterfte lijkt de belangrijkste indicator te zijn maar deze kan zeer lokaal optreden. Het beeld is niet bij alle pluimveetypes hetzelfde. Bij inspectie kan het aangetaste koppel te rustig zijn en zijn er meer zieke en recent gestorven dieren aanwezig dan normaal. Zieke dieren zitten bol en zijn sloom. Aangetaste dieren kunnen binnen een paar uur na de eerste verschijnselen sterven. Het beeld en verloop kan per aangetast bedrijf verschillen en ernstig worden vertroebeld door co-infecties met andere ziektekiemen of andere problemen. Het is bovendien zeer goed mogelijk dat door mutaties in het genetische materiaal van het virus de kliniek bij een infectie sterk kan verschillen.

In deze editie van de Pluimvee gaan we in op het ontstaan van enkele opvallende ziekteverschijnselen die de kippen kunnen krijgen na besmetting met HPAI-virus, te weten oedeem van kopversierselen en puntbloedingen op de poten, maar ook in de organen en het vetweefsel.

Lees het artikel in Pluimvee

Meer over vogelgriep

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.