5-4-2022:
Zo nu en dan duiken er verhalen op dat robinia of acacia-houten omheiningen giftig zouden zijn voor paarden. Het klopt dat delen van deze boomsoort giftige eiwitten bevatten waarvoor paarden heel gevoelig zijn. Dit zijn de schors, zaden en jonge twijgjes. Zelfs van het eten van kleine hoeveelheden schors kunnen paarden erg ziek worden. Het is dus heel belangrijk dat afrasteringspaaltjes van robinia/acaciahout goed geschild zijn en geen stukken schors meer bevatten.
Soms worden de houtsoorten robinia en acacia door elkaar gebruikt en is er verwarring over of het om dezelfde houtsoort gaat. Dat is het geval, want als er in de volksmond wordt gesproken over acaciahout of robiniahout, wordt naar dezelfde boom verwezen: namelijk de Robinia pseudoacacia. Deze boom komt oorspronkelijk voor in Noord-Amerika.
De schorsschillen op onbewerkte afrasteringspalen van acaciahout zijn giftig voor paarden, zelfs in kleine hoeveelheden. Paarden kunnen al klachten krijgen na het eten van 70 gram schors en 150 gram schors kan zelfs dodelijk zijn. Ongeveer één tot twee uur na het eten van de giftige delen kunnen symptomen optreden als koliek, diarree, sufheid en lusteloosheid. Krijgt een paard veel gifstoffen binnen, dan kan dat leiden tot onregelmatige hartslag, ataxie, zwakte, verwijde pupillen en andere zenuwverschijnselen. Merries met veulens kunnen stoppen met het produceren van melk.
De diagnose van een acaciavergiftiging is moeilijk te stellen. Eigenlijk kom je er alleen achter als je een paard van acaciahout hebt zien eten of weet dat dit gebeurd kan zijn. Er is geen gerichte behandeling tegen acaciavergiftiging. Wel kan het zieke paard worden ondersteund en symptomen behandeld. Snel ingrijpen van de dierenarts is gewenst. Bij ernstige diarree is het belangrijk om vloeistof (indien nodig intraveneus) en elektrolyten toe te dienen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus check acaciahout in de buurt van paarden goed op giftige delen.