Goede biestvoorziening: minder kans op ziekte

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Goede biestvoorziening: minder kans op ziekte

3-1-2022: 

De risico’s op ziekte in de jongveeopfok zijn over het algemeen groter in het najaar en de winter. Kalverdiarree en longontsteking zijn de meest voorkomende problemen. Om kalveren goed te beschermen is het belangrijk om maatregelen te nemen die de infectiedruk verlagen. Waaronder leeftijdsscheiding tussen jonge en oudere dieren (tot 6 à 7 maanden leeftijd apart huisvesten),  goede hygiëne en werken met vaste groepen belangrijk zijn.

We zien dat kalveren met een goede weerstand minder risico lopen om ziek te worden. Goed en voldoende voeren is belangrijk om kalveren weerbaar te maken, daarbij is ook een goede biestvoorziening nodig. Onderzoek laat zien dat kalveren met een hogere IgG-waarde, boven de 18 gr/L, veel minder vaak ziek zijn dan kalveren die een IgG-waarde hebben onder de 18 gr/L. Daarom is het, zeker in het najaar en de winter, van belang om extra aandacht te hebben voor de biestvoorziening.

Tijd om het bedrijfsprotocol aan te scherpen?

Is uw bedrijfsprotocol up-to-date, of is het tijd om deze bij te werken? Bloedonderzoek bij vijf kalfjes tussen de 2 en 5 dagen oud geeft inzicht waar nog ruimte is om te optimaliseren. Dit onderzoek kunt u combineren met informatie over de hoeveelheid biest die aan de kalveren is gegeven en het tijdstip waarop deze biest is verstrekt. Zo kunt u samen met uw dierenarts of jongveespecialist zien waar u kunt optimaliseren, passend bij uw bedrijfsvoering.

Lees meer over de biestopnamecheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.