Onderzoek naar afwegingen bij afvoeren koeien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Onderzoek naar afwegingen bij afvoeren koeien

7-12-2021: 

GD en de Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit zijn in het kader van Diergezondheidsmonitor Rund een vervolgonderzoek gestart naar afwegingen die melkveehouders maken als het gaat om afvoeren van koeien. Helpt u mee en vult u de enquête in?

We willen de motivatie en afwegingen om een koe af te voeren goed in beeld brengen. Met uw antwoorden helpt u ons inzicht te krijgen in de afvoerredenen en strategieën die binnen de Nederlandse melkveesector gangbaar zijn. Invullen kost u ongeveer 15 minuten en onder de vragenlijsten die voor 2 januari worden ingevuld verloten we twintig cadeaukaarten naar keuze van 25 euro.

Waarom dit onderzoek?

In een duurzame melkveehouderij wordt gestreefd naar een hoge levensproductie per melkkoe, door een koe zo lang mogelijk aan te houden voordat zij wordt vervangen. Het vervangingsmanagement op een melkveebedrijf is een belangrijk aspect van de bedrijfsvoering.

Momenteel neemt de levensduur van de Nederlandse veestapel toe, waarbij er wel grote variatie is in levensduur tussen bedrijven. In Figuur 1 zijn alle melkveebedrijven ingedeeld in één van zes groepen op basis van de levensduur: een constant hoge of constant lage levensduur; een stijgende of dalende levensduur, een stabiele of een wisselende levensduur. Op een bedrijf met een constant hoge levensduur bedroeg de gemiddelde levensduur ruim 7 jaar, terwijl op een bedrijf met een lage levensduur dit nog geen 5 jaar is.

Meer over dit onderwerp in het Veekijkernieuws rund oktober 2021

416

Figuur 1. Gemiddelde levensduur per kwartaal voor melkveebedrijven ingedeeld in één van zes levensduurgroepen tussen 2016 en 2020 (Bron: Veekijkernieuws oktober 2021).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.