Alles over speenaandoeningen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Alles over speenaandoeningen

3-11-2021: 

Ons uiergezondheidsteam (UGA) ontvangt regelmatig vragen over speenaandoeningen. Variërend van zeer ernstige aandoeningen tot minder ernstige aandoeningen. Speenaandoeningen kunnen veel problemen geven bij het melken en er kan uierontsteking ontstaan. De oorzaken snel onderkennen is belangrijk. In een interactieve workshop over speenaandoeningen gaan we aan de hand van afbeeldingen dieper in op oorzaken en oplossingen. Zien we u snel?

Melkinstallatie

Bij een goed functionerende melkinstallatie zijn de spenen na het melken droog, zacht en warm. De huid is gaaf en heeft een normale kleur. Gezwollen of verkleurde spenen direct na afname van de melkstellen wijzen op onvolkomenheden bij de melkinstallatie. Daarnaast kan de melkmachine aandoeningen veroorzaken die langer zichtbaar zijn, zoals puntbloedinkjes en overmatige speenpuntvereelting. Kleine sneetjes aan de basis van de speen kunnen ook zijn veroorzaakt door de melkinstallatie.

Infectieuze oorzaken

Speenaandoeningen kunnen ook worden veroorzaakt door bacteriën, virussen en schimmels. Virussen spelen bij speenaandoeningen de belangrijkste rol. Wratten (Bovine Papilloma Virus), Bovine herpes mammilitis en Pseudocowpox zijn hiervan de bekendste voorbeelden. Het virus wordt overgedragen door direct contact, via materialen waar het virus op zit of via insecten. De ernst en de duur van de aandoeningen is afhankelijk van het type virus, de plek op het lichaam die is aangedaan en de mate van gevoeligheid van het dier voor het virus. Afhankelijk van het type virus kan zich na een bepaalde tijd immuniteit ontwikkelen waardoor de aandoening verdwijnt. De maatregelen tegen deze virale aandoeningen zijn met name gericht op het voorkomen van overdracht, zoals speenontsmetting en vliegenbestrijding.

Andere oorzaken

Speenverwondingen kunnen ook ontstaan door betrapping, prikkeldraad, bijten, chemische stoffen en verbranding. Allergische reacties, bijvoorbeeld voor rubber, kunnen ook een rol spelen. Een weersverandering kan schrale spenen en kloven veroorzaken. Onder invloed van ultraviolet licht en bepaalde bestanddelen in het voer kunnen spenen worden aangetast door zonnebrand. Natuurlijk zijn er ook aandoeningen waarvan we de oorzaken nog niet precies weten. Met elkaar worden we in ieder geval wijzer.

Workshop speenaandoeningen

Heeft u interesse om in een groepsbijeenkomst (bijv. bestaande studieclub of dierenartsenpraktijk) meer te weten te komen over speenaandoeningen? Neem dan contact met ons op via 0900-1770 of stuur een e-mail naar info@gddiergezondheid.nl.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.