Mineralen voor goede weerstand, vruchtbaarheid groei en vitaliteit

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mineralen voor goede weerstand, vruchtbaarheid groei en vitaliteit

20-10-2021:  Mineralen spelen een belangrijke rol in de weerstand, vruchtbaarheid, vitaliteit en groei van een zoogkoe en haar kalf. Daarom is het belangrijk dat mineralen voldoende worden opgenomen, zowel op stal als tijdens het weideseizoen. 


Tijdens de weideperiode is de mineralenopname meestal niet voldoende als die niet wordt aangevuld. Tijdens deze periode doet de koe aanspraak op haar reserves. In de stalperiode is het aanvullen van de reserves het meest praktisch. Daarvoor is het nodig dat dieren voldoende mineralen opnemen. Het bloedonderzoek Pakket Spoorelementen geeft inzicht in de actuele opname van koper, zink, 
selenium en jodium.

Moment van monstername belangrijk voor interpretatie van de uitslag 

Wilt u weten of de mineralenvoorziening in het weideseizoen voldoende was? Dan is het advies om op de dag van opstallen bij vijf dieren binnen één diergroep  bloed te laten tappen. Zo krijgt u een beeld van de mineralenopname van de koppel.

Wilt u een indruk krijgen of uw stalrantsoen voldoende mineralen bevat? Dan is het advies om tenminste twee weken na opstallen bloed te tappen bij minimaal vijf dieren binnen één diergroep.

Onvoldoende voorziening? 
Mocht de mineralenopname in het weideseizoen onvoldoende zijn geweest, dan is het belangrijk zo snel mogelijk bij te sturen. Probeer de mineraalvoorziening op orde te hebben voordat de koeien gaan kalven. Juist rondom afkalven is het van belang dat de mineraalvoorziening op orde is, zodat het afkalven probleemloos verloopt en de kalveren vitaal worden geboren. 

Lees meer over Pakket Spoorelementen

 

Tip voor volgend jaar

Laat uw graskuilen of balen voor de winterperiode onderzoeken op voederwaarde en mineralen en spoorelementen. U kunt dan (in overleg met uw voervoorlichter of dierenarts) op basis van de kuilanalyse een inschatting maken van de voorziening van mineralen/spoorelementen.
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.