Voorkom ‘aankoop van mastitis’

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom ‘aankoop van mastitis’

28-9-2021: 

Op de meeste melkveebedrijven wordt vóór aanvoer stilgestaan bij de risico’s rond insleep van infectieziekten en eventuele gevolgen voor de diergezondheidsstatus. Echter, lang niet altijd wordt gedacht aan andere diergezondheidsrisico’s, zoals neospora, mycoplasma, klauwgezond- of uiergezondheid.

Dat merkt ook het GD-uiergezondsheidteam (UGA). Uit telefoongesprekken, tijdens bedrijfsbezoeken of via de uitslagen van Mastitis Tankmelk blijkt dat  aanvoer van koeien met een uierinfectie soms de  oorzaak is van een verminderde uiergezondheid.

Dat blijkt ook wanneer we veehouders bellen als in hun tankmelk de sterk koegebonden mastitisverwekker Streptococcus  agalactiae is aangetoond. Aankoop is hiervoor een bekende risicofactor. Niet zelden blijkt op deze bedrijven vee te zijn aangekocht, regelmatig ook uit het buitenland. Deze veehouders merken vaak een (soms zeer snel) stijgend tankcelgetal, maar zien geen of nauwelijks een toename van zichtbare mastitis bij hun koeien. Dit is een heel typerend beeld van een S.agalactiae-besmetting. Hoewel S.agalactiae over het algemeen goed is te behandelen, vereist het een consequente aanpak en zijn vaak extra maatregelen nodig om overdracht tijdens het melken te voorkomen.

Check via de UGA-wijzer hoe u deze mastitisverwekker op uw bedrijf het beste aan kunt pakken. Ook de UGA-beslisboom voor S. agalactiae kan hierbij helpen. Het vóór aankoop opvragen van het MPR-celgetal en de klinische mastitishistorie van de koe en de mastitisverwekkers op bedrijfsniveau kunnen helpen om risico’s in te schatten. Wilt u meer zekerheid? Dan is het zinvol om de aan te voeren dieren vóór te screenen door individueel melkonderzoek naar mastitisverwekkers te laten uitvoeren.

Deze en andere praktische adviezen vind u in GD Aankoop Risicocheck die u kunt downloaden via onze webiste. Of vraag erna bij uw relatiebeheerder.

Download de Risicocheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.