ILT-uitbraken bij vleeskuikens in Noordoost-Nederland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

ILT-uitbraken bij vleeskuikens in Noordoost-Nederland

27-8-2021:  Recent zijn drie gevallen van ziekte door ILT bij vleeskuikens gemeld bij GD. Deze drie gevallen komen uit hetzelfde postcodegebied. Om mogelijke verspreiding te voorkomen, adviseert GD strikte hygiënemaatregelen te handhaven en alert te zijn op eventuele verschijnselen van ILT. Neem bij verdenking direct contact op met uw dierenarts en licht uw erfbetreders in. Diagnostiek door middel van sectie en PCR kan snel uitsluitsel geven. ILT is zeer besmettelijk. De aanpak van ILT is gericht op preventie, vaccinatie en een eventuele regionale aanpak:
  • Preventie: door goede bedrijfshygiëne kan verspreiding van het virus geminimaliseerd worden.
  • Vaccinatie: als aanvulling op strikte hygiëne maatregelen is het mogelijk vleeskuikens bescherming te geven middels vaccinatie.
  • Regionale aanpak: wanneer aanhoudende problemen voordoen in een bepaalde regio, kan een regionale aanpak noodzakelijk zijn om de situatie onder controle te krijgen.

Meer over ILT en de ziekteverschijnselen

Wat betreft vaccinatie voor ILT bij vleeskuikens is recent onderzocht wat de effectiviteit van twee commercieel beschikbare ILT vaccins bij vleeskuikens is. Dit onderzoek wijst uit dat beide vaccins, een recombinant vaccin en een levend (CEO) vaccin, leiden tot een significante verlaging van de ziekteverschijnselen, schade aan de luchtpijp en uitscheiding van het virus. De vaccinaties kunnen een goede aanvulling zijn op de hygiëne maatregelen. Het levende (CEO) vaccin geeft echter een vaccinatiereactie bij de dieren en er vond uitscheiding van de vaccinstam plaats na vaccinatie. Deze vaccinstam kan spreiden naar andere (ongevaccineerde) koppels en daar ziekteverschijnselen veroorzaken. Van dit vaccin is bekend dat het vaccinvirus kan toenemen in ziekmakend vermogen wanneer het verspreidt naar andere dieren.

Resultaten praktijkonderzoek

827


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.