Molybdeen, als remmende factor op koperabsorptie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Molybdeen, als remmende factor op koperabsorptie

11-5-2021: 

Juiste kopervoorziening bij melkvee is erg belangrijk voor de diergezondheid. Zowel een overmaat als een tekort kan nadelig zijn. Molybdeen (Mo) is een element dat de absorptie van koper (Cu) in de darmen remt. Het remmende effect van Mo wordt versterkt door hoge S-gehaltes in het rantsoen. Mo en S binden zich aan Cu in onder andere de pens om onoplosbare complexen te vormen. Het koper is niet meer beschikbaar voor absorptie. Gras(kuilen) zijn de belangrijkste Mo bronnen, waarbij er verschillen zijn in het Mo gehalte afhankelijk van de grondsoort, de snede en de grassoort. Om een goede inschatting te kunnen maken van de mate van remming op koperabsorptie is het belangrijk om Mo te laten analyseren in de verschillende kuilsneden. De variatie tussen sneden kan groot zijn en we zien regelmatig dat het Mo gehalte in het rantsoen is gebaseerd op een inschatting in plaats van een analyse. Om kopervoorziening op maat te kunnen leveren is inzicht in het molybdeen-gehalte in het ruwvoer een must.

Meer over Pakket Spoorelementen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.