Mineralenvoorziening in de weideperiode

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mineralenvoorziening in de weideperiode

11-5-2021: 

Mineralen zijn van groot belang voor de gezondheid en productie van uw koeien. Een onjuiste voorziening kan zich uiten in een doffe vacht, groeiachterstand, dode of zwak geboren kalveren, maar ook in meer mastitis en verminderde vruchtbaarheid en klauwgezondheid. Als problemen zich eenmaal voordoen, duurt het zeker vier tot acht weken voordat de mineralenstatus in de koe weer op peil is. Daarom is het belangrijk om ook tijdens de weidegang de mineralenvoorziening goed te blijven meten en indien nodig bij te sturen.

Praktische tips:

  1. Voorkom dat uw koeien met onvoldoende voorziening de weide in gaan, helemaal als u dag en nacht weidt. Eenmaal in de wei is bijsturen lastig.
  2. Bekijk welke manier van mineralen verstrekken het beste bij uw bedrijfsvoering past, zoals toevoeging aan het krachtvoer, losse of gemengde mineralen bijvoeren, aangepaste bemesting of bolussen.
  3. Bij beperkte weidegang is bijsturen op stal via krachtvoer of een mengsel een veelgebruikte en relatief eenvoudige manier. Denk daarbij ook aan voldoende structuur in het rantsoen in verband met lebmaagproblemen. Deze doen zich aan het begin van het weideseizoen vaker voor.
  4. Zeker weten of de door u gekozen methode het gewenste effect heeft? Meet de mineralenvoorziening bij de koeien dan tussentijds in melk of bloed

 

Mineralenvoorziening meten in bloed

Het bloedonderzoek Pakket Spoorelementen geeft inzicht in de actuele opname van selenium, jodium, zink en koper. Als er afwijkingen worden aangetoond, geeft de uitslag per spoorelement meer inzicht in de rol van het betreffende spoorelement bij diergezondheidsproblemen. Daarnaast geeft de uitslag gerichte adviezen die u kunt bespreken met uw dierenarts en voeradviseur. Deze informatie kunt u meenemen in de rantsoenberekening. Lees meer

 

Mineralenvoorziening automatisch meten via tankmelk

Het tankmelkonderzoek de Mineralencheck meet volledig automatisch wat uw koppel melkgevende koeien daadwerkelijk opneemt aan jodium, selenium, zink en koper uit het rantsoen. De uitslag vertelt u of u teveel of juist te weinig mineralen voert. Daarnaast geeft het inzicht in de fosforuitscheiding. Zo krijgt u grip op wat u voert én voorkomt u over- of onderdosering van mineralen. Goed voor de koe én voor uw portemonnee.

 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.