Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom Mortellaro bij het jongvee

3-3-2021: 

Mortellaro (=DD) is de belangrijkste infectieuze klauwaandoening bij runderen (zowel bij melkkoeien als ook bij zoogkoeien). Op de meeste bedrijven worden dieren als melkvaars besmet, terwijl op andere bedrijven ook al het jongvee besmet is door bijvoorbeeld het gemeenschappelijk huisvesten (drachtige pinken met droge koeien), via de mestschuif of via besmette laarzen. Als dieren als pink Mortellaro hebben doorgemaakt is de kans dat het zich bij deze melkvaarzen opnieuw openbaart veel (6x) groter dan bij dieren die vrij van Mortellaro zijn gebleven. Dat dit niet zonder gevolgen blijft, bleek uit een Zweeds onderzoek (2011), waarbij  koeien met Mortellaro ongeveer 5,5 kg minder melk per dag produceerden 2 tot 3 weken na het moment van besmetting. Daarnaast heeft Mortellaro door de pijnlijkheid hiervan ook duidelijk invloed op o.a. het tochtig laten zien en daarmee ook op de vruchtbaarheid.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.