11-9-2020:
Drinkwater is voor mens en dier nog belangrijker dan voedsel. Het is bovendien van groot belang dat drinkwater van goede kwaliteit en smakelijk is. In de verschillende kwaliteitsprogramma’s in de varkenshouderij is opgenomen dat drinkwater voor varkens geregeld onderzocht dient te worden op kwaliteit. Daarnaast is het ook mogelijk om in geval van twijfel aan de kwaliteit van het water gericht onderzoek te laten doen. GD kan drinkwater onderzoeken op chemische en microbiologische kwaliteit.
Chemisch onderzoek
Bij chemisch onderzoek testen we het water op zuurgraad, ammonium, nitriet, nitraat, ijzer, mangaan, natrium, chloride, sulfaat en hardheid. Dat is in het bijzonder nuttig bij gebruik van een eigen bron. De genoemde stoffen kunnen allereerst de smaak nadelig beïnvloeden en dus de wateropname. Een stof zoals nitriet, die gevormd kan worden door bacteriën in (stilstaand) water, is daarbij ook nog eens erg schadelijk.
Microbiologisch onderzoek
Bij microbiologisch onderzoek bepalen we of zich in het water te veel bacteriën bevinden. Vooral interessant zijn E. coli-bacteriën, die een aanwijzing vormen dat het water is verontreinigd met mest. Met microbiologisch onderzoek is uitstekend te testen of reiniging en desinfectie van het waterleidingsysteem goed is uitgevoerd. Schimmels en gisten in het water zijn ook een aanwijzing voor verontreinigingen in het systeem, bijvoorbeeld na het toedienen van medicamenten via het water.
Kortom, bij twijfel aan de kwaliteit is het verstandig om het drinkwater te laten onderzoeken. In de praktijk blijken (bacteriële) verontreinigingen de belangrijkste reden te zijn om drinkwater voor varkens af te keuren.
Meer over wateronderzoek voor varkens