Een goed onderhouden melkmachine, maar toch speenpuntvereelting

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Een goed onderhouden melkmachine, maar toch speenpuntvereelting

17-8-2020: 

De melkinstallatie is de motor van ieder melkveebedrijf. Of uw koeien nu worden gemolken in een melkstal of door een automatisch melksysteem, niets is belangrijker dan dat dit goed functioneert. Ook als de melkinstallatie jaarlijks ‘droog’ wordt doorgemeten en vaak goed wordt onderhouden, blijkt in sommige gevallen dat deze toch problemen kan geven. 

Zo krijgen onze uiergezondheidsspecialisten regelmatig vragen over speenaandoeningen. Onlangs gaf een veehouder aan dat ongeveer 30 procent van de koeien aan één of meer spenen overmatige vereelting vertoonde. De melkmachine op dit bedrijf werd goed onderhouden. 

Speenpuntvereelting

Speenpuntvereelting ontstaat door de druk van de tepelvoering op de speenpunt. We onderscheiden de gladde, lichtgele eeltringen en de gerafelde, sterk uitgestulpte eeltranden die minder vaak worden gesignaleerd. Kwartieren met de laatstgenoemde vorm van speenpuntvereelting hebben een grotere kans op nieuwe mastitisinfecties. 

Speenpuntvereelting komt meer voor bij koeien met lange spitse spenen. Naarmate de (machine) melktijd langer wordt neemt de kans op vereelting toe. Een belangrijke oorzaak van de variatie tussen bedrijven zit in de melkmachine. Het type tepelvoering, de beweging van de voering, het vacuüm onder de speen en de afstelling van de automatische afname hebben invloed op de mate van speenpuntvereelting. Ook de voorbehandeling speelt een rol. Houd als richtlijn aan dat niet meer dan 10 procent van de koeien in een koppel één of meer afwijkende speenpunten heeft. Benieuwd hoe het er op uw bedrijf voorstaat? Vul dan eens de speenscorekaart in. Omdat er meerdere oorzaken zijn voor overmatige speenpuntvereelting is het belangrijk de melkmachine, de melker en de koeien goed te analyseren.  

Bij bovengenoemd melkveebedrijf werd een natte meting uitgevoerd. Uit de vacuümmetingen op verschillende plaatsen van het afvoertraject bleek dat de melk te traag werd afgevoerd naar de afname-indicator (de melkmeter). Hierdoor werden de melkstellen te laat afgenomen. Tevens bleek dat de afnamegrens van de automatische afname te laag stond afgesteld.

In overleg met de melkmachineleverancier kon de afnamegrens hoger worden afgesteld en de melkafvoer naar de afname indicator worden verbeterd. Met als resultaat een verbeterde uiergezondheid, minder kosten en meer werkplezier.

Natte Meting

Indien er klachten zijn bij het melken, zoals onrustige koeien, een slechte speenconditie, onvolledig uitmelken of uierontsteking, kan er tijdens het melken een 'natte meting' worden uitgevoerd. Tijdens dit bedrijfsbezoek worden de melkmachine (melkstal of melkrobot), melkmethode en de koe in onderlinge samenhang geanalyseerd. Zo kunnen oorzaken van melktechnische klachten sneller en effectief worden opgespoord. Daarnaast wordt het complete uiergezondheidsmanagement op een bedrijf doorlopen en relevante data geanalyseerd. Uierontsteking kan namelijk ook veroorzaakt worden door andere factoren dan de melkmachine. Denk hierbij aan voeding, huisvesting en de algehele weerstand van de koeien. 

Direct na de meting krijgt de melkveehouder een mondeling advies en tevens worden de bevindingen vastgelegd in een adviesrapport. We kunnen een natte meting uitvoeren op melkveebedrijven met een melkstal, robotbedrijven en op bedrijven met melkgeiten of melkschapen.
Meer informatie over een Natte Meting

Heeft u vragen over een uitslag of een andere vraag over uiergezondheid, dan kunt u onze uiergezondheidsspecialisten bereiken via 0900-1770 (optie 1). Zij staan elke werkdag voor u klaar.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.