Rabiës (hondsdolheid, Lyssa) is een zoönose. Mensen kunnen geïnfecteerd raken door de beet van een met rabiës aangetast dier. Het meest voor de hand ligt de beet van een hond (of een kat) of infectie via bijvoorbeeld vleermuizen. Net als de mens is het varken in feite een ‘eind-gastheer’ voor het virus. Theoretisch is het mogelijk dat een mens door een besmet varken gebeten en besmet wordt. In de praktijk is dit niet beschreven.
Rabiës is een meldingsplichtige ziekte volgens artikel 15 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Elke verdenking van de ziekte dient te worden gemeld bij de NVWA.
Direct naar:
Gevoelige diersoorten
De meeste dieren zijn gevoelig voor rabiës, meestal als eindgastheer.
Volksgezondheid
Mensen kunnen besmet raken door een beet van een hond of kat.
Persoonlijke beschermingsmiddelen:
Vaccinatie is alleen noodzakelijk voor mensen 'at risk' en dat geldt niet voor mensen in contact met varkens. Na contact zijn de maatregelen afhankelijk van de intensiteit van het contact met een verdacht/ besmet dier:
- Categorie 1 = aanraking, likken op intacte huid -> geen actie
- Categorie 2 = wondjes zonder bloeding -> beperkt contact -> vaccinatie
- Categorie 3 = beten, slijmvliescontact, vleermuiscontact -> ernstig, dan de wond spoelen met veel water, minstens 15 minuten wassen met zeep en ontsmetten (povidonjodium) + passieve immunisatie met humane rabiës-immunoglobuline + vaccinatie totdat duidelijk is of het betrokken dier wel of niet rabide is.
Terug naar het begin van dit artikel
Het voorkomen van een infectie met hondsdolheid
bestaat uit vaccinatie van huisdieren om overdracht op de mens te voorkomen. Wilde dieren dienen niet te worden behandeld of gevoerd, en wilde dieren met abnormaal gedrag moeten worden vermeden. Vleermuizen moeten worden geweerd van huizen en openbare gebouwen. In sommige gebieden kan orale vaccinatie van wilde dieren worden toegepast.
Bedrijfshygiëne / insleeppreventie
Zie hierboven.
Vaccinatie
Alleen van toepassing op huisdieren (honden, katten).
Meldingsplichtig
Rabies is een meldingsplichtige ziekte volgens artikel 15 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Elke verdenking van de ziekte dient te worden gemeld bij de NVWA.
Vaccinatie
Vaccinatie is alleen van toepassing op huisdieren (honden, katten) indien sprake is van besmettingsrisico. Mogelijk besmette mensen die niet eerder zijn gevaccineerd, dienen ook gevaccineerd te worden (naast toediening van immunoglobulinen).
Terug naar het begin van dit artikel