Gezonde klauwen in het najaar? Zomer is van invloed

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gezonde klauwen in het najaar? Zomer is van invloed

6-5-2022: 

Klauwen zeggen veel over de gezondheid van het melkvee, dat is voor veel veehouders wel bekend. Maar ze vertellen het verhaal vaak pas laat, soms weken nadat de gezondheid of productie ook slechter gaat. Voeding is een belangrijke factor. De klauwen laten geregeld pas in de herfst zien dat het gras van de zomer niet helemaal voldeed. Klauwgezondheidsexpert Menno Holzhauer verklaart waarom voeding zo veel invloed heeft op de klauwgezondheid.

“Veel veehouders weten uit ervaring wel dat voeding een effect heeft op de gezondheid van de klauwen. Uit onderzoek kunnen we opmaken dat er een verband bestaat tussen de mineralen zink, mangaan, biotine en de klauwgezondheid.” 

Vers gras

Wanneer er te weinig zicht is op de hoeveelheid mineralen die de koeien opnemen, kan het weleens uit de pas gaan lopen. “In de wintermaanden gaat het best goed. Dan zien we wel tekorten, maar is de mineralenvoorziening op de meeste bedrijven in orde”, vertelt Menno. “Alleen in de zomermaanden, wanneer de dieren naar buiten gaan en vers gras eten, zien we dat op meer bedrijven een tekort aan zink en mangaan ontstaat.”

Waar dat precies door komt, is nog niet helemaal duidelijk. “Wel weten we dat het eiwitgehalte in vers gras hoger is. Dat doet mogelijk  iets met de mineralenopname. Het zou best kunnen dat dat eraan gerelateerd is.”

Klauwhoorn

Klauwproblemen ontstaan wanneer de klauwhoornvorming niet helemaal goed loopt, vertelt de dierenarts-specialist. “Door een tekort aan mineralen ontstaat er een mindere kwaliteit klauwhoorn, waardoor de koeien meer vatbaar zijn voor klauwproblemen, zoals wittelijnaandoeningen. En dat zien we met name in de herfstperiode, in september en oktober. Twee maanden na de top van de zomer.”

Dat er een verband bestaat met voeding, weten de meeste veehouders dus als geen ander. “Als koeien zich overeten aan krachtvoer, dan zie je dat er acute klauwproblemen ontstaan in de vorm van bevangenheid. Maar ook als er bijvoorbeeld schimmel in de kuil zit. Dat kan een keer gebeuren, dat is pech. En dat uit zich bijna altijd ook  in een slechtere klauwgezondheid.”

Klauwgezondheid Tankmelk

Omdat de klauwen pas laat vertellen dat de mineralenvoorziening niet voldeed, heeft GD een tankmelkonderzoek om een vinger aan de pols te houden. De uitslag van Klauwgezondheid Tankmelk is eigenlijk een betrouwbare voorspeller van de klauwgezondheid. Het geeft aan hoe de opname is van de mineralen die een belangrijke rol spelen in de klauwvorming: zink, mangaan en biotine. Door de opname te meten, weet u precies wat de koeien binnenkrijgen. Daarnaast meet het onderzoek de infectiedruk van de Treponema-bacterie, de bacterie die veel Mortellaro-problemen bij koeien veroorzaakt.

Blijkt dat de mineralenvoorziening niet helemaal op orde is? Bespreek de consequenties hiervan voor de klauwgezondheid met uw bedrijfsadviseurs, zoals uw dierenarts en veevoeradviseur. Dan kunt mogelijk op tijd bijsturen. Zo kunt u klauwproblemen voorblijven en bereidt u zich nu al voor op een gezonde stalperiode. 

Lees meer over Klauwgezondheid Tankmelk

klauwenbanner_blije koe

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.