Miltvuur wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis. Deze bacterie kwam vroeger bijna overal van nature voor in de grond, grazende dieren werden besmet en het vlees besmet de mens (zoönose).Tijdens het groeien in een dier of mens vormt de bacterie een gif dat oorzaak is van het hoge percentage dodelijke infecties. De ziekte is de laatste jaren in ons land niet voorgekomen.
Verschijnselen
Bij runderen, schapen en geiten komt de infectie het meest voor. De dieren krijgen zeer hoge koorts, herkauwen niet, zijn even opgewonden en daarna sloom. Ze hebben moeite met ademen, lopen slingerend en sterven snel. Uit de lichaamsopeningen kan bloed komen en er kunnen vochtophopingen ontstaan.
Oorzaak
Miltvuur wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis.
Besmettingsroute
De bacterie wordt overgebracht door besmette grond; water besmet door kadavers of lichaamsvocht van besmette dieren; contact met zieke dieren, vachten, wol en eten van besmet vlees; inademen van bacteriesporen. De bacterie Bacillus anthracis kan een dik kapsel om zichzelf vormen als hij in contact komt met zuurstof (bacteriesporen). In een ongeopend kadaver sterft de bacterie binnen 48 uur af. Als kadavers zijn geopend en er lucht bij de bacterie is gekomen, kunnen de gevormde bacteriesporen vele decennia infectieus blijven. Bacteriesporen zijn zeer ongevoelig voor schoonmaak- en desinfectieproducten. De bacteriesporen worden weer actief als ze worden opgenomen door mens of dier.
Schade
Door het sporadisch voorkomen van de ziekte is de schade voor de rundveehouderij zeer gering.
Gevolgen voor de mens
De ziekte miltvuur is de afgelopen zeven jaar in Nederland niet voorgekomen. In de twee decennia daarvoor is de ziekte slechts zeven keer gediagnosticeerd. Bij de mens is de infectie meestal een beroepsziekte, veroorzaakt door het werken met dieren of het verwerken van dierproducten. Infectie is ook mogelijk door het eten van onvoldoende verhit vlees, afkomstig van besmette dieren of het drinken van besmet water. Infecties van mens op mens komen zelden voor.