Nadere informatie: Het bedrijf en de bedrijfsvoering

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Nadere informatie: Het bedrijf en de bedrijfsvoering

Bij de rondgang op het bedrijf kunnen veehouder en dierenarts samen de onderstaande punten nalopen. Met behulp van het aandachtspuntenformulier worden de aandachtspunten in beeld gebracht, door deze aan te vinken en eventuele opmerkingen te plaatsen in het opmerkingenveld.
 

Rantsoen, voer en voergoot

  • Hoe is de gemiddelde lichaamsconditie van de dieren in de droogstand en gedurende de eerste drie maanden na afkalven? Zit hier veel variatie in?
  • Voerfrequentie per dag (melkkoeien, droge koeien, pinken) in de zomer en in de winter
  • Kwaliteit van het voer in de voergoot (schimmel, broei, zand, bevroren bestanddelen, mogelijke nitraatbronnen, ongebruikelijke/minder gebruikelijke voedermiddelen).
  • Worden voerresten dagelijks verwijderd en de voergoot uitgeveegd/ gereinigd? Wordt er dan veel grond/zand waargenomen?
  • Hoe is de opslag en het uitkuilproces van het kuilvoer en de overige voedermiddelen? Denk aan rotting, schimmel, broei, slechte conservering en bacteriegroei.
  • Is er op basis van schimmelvorming en klinische verschijnselen aanleiding om aan mycotoxines te denken? De rol van mycotoxines bij abortus is in Nederland nog niet aangetoond.
  • Worden rotte plekken of schimmelplekken bewust niet gevoerd? Ook niet aan drachtige pinken/ droge koeien?
  • Weidegras:
    • Kwaliteit (met name nitraat inschatting, bemesting).
    • Contaminatie: Is het waarschijnlijk dat honden in het weiland ontlasten? Is er sprake van giftige planten? Kan er snoeiafval in de weide komen? Welke bespuitingen hebben plaatsgevonden?
  • Is er aanleiding om te denken aan mogelijk subklinische pensverzuring (SARA) bij de koeien (dunne koeien, wisselende mestconsistentie, wisselende  melkgift, melkvet daling) als ingang voor ziektekiemen? Hoe hoog is het structuuraandeel in het rantsoen, wat is de hoeveelheid krachtvoer/ krachtvoerachtige producten in het rantsoen?
Naar de andere aandachtsgebieden:

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.