De mastitisbehandeling slaat niet aan. Hoe kan dit?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Of een mastitis of droogzetbehandeling succesvol is, hangt af van een groot aantal factoren. In de praktijk wordt daarbij vaak in de eerste plaats gedacht aan het gekozen antibioticum. Het is verstandig om in ieder geval de gekozen behandeling af te maken volgens de bijsluiter. Halverwege de behandeling kun je vaak nog niets van het resultaat zeggen. Het is bovendien niet verstandig om op dat moment van therapie te veranderen, dat kan resistentie in de hand werken. 

Inzicht in de antibioticagevoeligheid van de specifieke mastitisverwekker geeft ook een grotere kans op een succesvolle behandeling. Heeft u een uitslag van Mastitis Tankmelk met antibioticagevoeligheidsbepaling? Dan weet u op bedrijfsniveau welke mastitisverwekkers een rol spelen op uw bedrijf en voor welke antibiotica deze gevoelig zijn. Lees meer over Mastitis Tankmelk

Naast het gekozen antibioticum zijn er ook veel andere factoren die een grote invloed hebben op de genezingskans na behandelen. Goed uiergezondheidsmanagement blijft altijd van groot belang. In de praktijk kunnen bepaalde mastitiskiemen, bijvoorbeeld Staphylococcus aureus, een ondoorlatende film vormen waardoor ze onbereikbaar zijn voor antibiotica. Maar ook het moment van behandelen speelt een rol. In de praktijk wordt bij milde klinische mastitis wel eens gewacht met behandelen met antibiotica. Melkveehouders die niet de gewoonte hebben om bij de voorbehandeling voor te stralen, zullen deze milde klinische mastitis misschien zelfs helemaal niet opmerken. Door niet goed waar te nemen kunnen milde klinische mastitis gevallen soms een hele tijd onopgemerkt blijven en zich ontwikkelen tot chronische subklinische infecties die heel moeilijk weer te genezen zijn.

Hebt u nog vragen over uiergezondheid? Bel dan gerust de uiergezondheidsspecialisten van het UGA Team via 0900-1770 (optie 1). Zij helpen u graag verder en zijn elke werkdag bereikbaar voor deskundig advies.

Meer informatie over uiergezondheid

Geef mastitis geen kans!

Met Mastitis Tankmelk krijg je:

  • inzicht in de mastitiskiemen op jouw bedrijf
  • inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitiskiemen
Vertel me meer! 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.