Waarom we samen PRRS willen terugdringen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Waarom we samen PRRS willen terugdringen

Alfred van Lenthe en Linda Janssen in gesprek

Het PRRS-virus is een belangrijke ziekteverwekker in de Nederlandse varkenshouderij en veroorzaakt vaak secundaire infecties. Door het terugdringen ervan willen we samen zorgen voor een lagere ziektedruk van andere ziektekiemen. Met de PRRS-aanpak willen we met elkaar werken aan het voorkomen van PRRS-infecties op Nederlandse bedrijven. Om deze ambitie waar te maken, is een sectorbrede aanpak nodig. Met ketenpartners, bedrijven die betrokken zijn geweest bij eerdere initiatieven (in Noord Nederland), aangevuld met allerlei expertises. Linda Janssen van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en Alfred van Lenthe van Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) praten ons bij.

Waarom is het belangrijk om juist aan PRRS iets te doen?
Alfred: “PRRS veroorzaakt secundaire infecties, waar vaak weer antibiotica tegen moeten worden ingezet. Dat zorgt voor economische schade, ook op het gebied van export. Het aanpakken van PRRS heeft ook effect op andere ziektekiemen. Zo verhogen we de diergezondheidsstatus en voorkomen we ziektes bij dieren.”

Linda: “PRRS is de grondlegger van een weerstandsprobleem bij varkens en is de basis voor ellende. PRRS aanpakken begint in de stal. We willen de kennis die we van eerdere projecten hebben opgedaan verder uitrollen. Met diverse ketenpartners, ook alle regio’s van de POV zetten zich voor dit doel in.”

Er is een stip op de horizon gezet, waar gaan we met elkaar naartoe?
Linda: “We werken naar PRRS-vrij in 2050, maar dat is nogal wat. Je bent van heel veel factoren afhankelijk, waaronder de aanpak van landen om ons heen. Het wordt niet simpel, maar ik geloof dat we het met elkaar kunnen.” Alfred: “We hebben op weg naar 2050 natuurlijk tussendoelen, van waaruit we bijsturen. Het klinkt ver weg, maar voor het vrij worden van een virus is het een korte tijd. In 2025 willen we dat de helft van de biggen die van bedrijven vertrekken richting bijvoorbeeld vermeerderaars, PRRS virus-negatief zijn. De komende jaren werken we aan het opdoen van kennis en bekijken we hoe we dit ambitieuze plan verder uitrollen.”

Wat levert het de individuele veehouder op?
Linda: “PRRS-schade kost de Nederlandse varkenshouderij tientallen miljoenen euro’s per jaar. Het virus komt op vrijwel alle bedrijven voor, muteert en recombineert makkelijk, ook met vaccinstammen. Zieke dieren wil je niet, het is economisch gezien niet goed en ook niet voor je werkplezier. Gezonde dieren, daar doen we het voor.”

Alfred van Lenthe Linda Janssen

Met het Programma Vitale Varkenshouderij zet de Coalitie een concrete aanpak per ambitie neer met duidelijke doelstellingen en termijnen. De PRRS-aanpak past binnen deze ambities. Kijk op www.vitalevarkenshouderij.nl voor meer informatie.

Dit artikel verscheen in de Varken van november 2021. Lees deze en eerdere edities online.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.