Wat is de kwaliteit van uw kuilvoer?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wat is de kwaliteit van uw kuilvoer?

5-11-2021: 

De kwaliteit van het gewonnen ruwvoer is even variabel als het weer van dit jaar. Daarom is het juist nu goed om via tankmelkonderzoek regelmatig de mineralenopname van uw koppel te controleren. Zo weet u precies of het nodig is om extra mineralen bij te voeren en hoeveel. 

De juiste rantsoenberekening is een voorwaarde voor gezonde en productieve melkkoeien. Bovendien voorkomt u gezondheidsproblemen door de mineralenvoorziening goed op orde te houden. In de stalperiode, wanneer u grotendeels afhankelijk bent van het gewonnen ruwvoer van afgelopen seizoen, kan dat een grote uitdaging zijn. Helemaal dit jaar, dat heel anders was dan voorgaande jaren.

We hadden immers te maken met een onbestendig voorjaar en een natte zomer met minder zonuren. De kwaliteit van het gras varieerde hierdoor nogal. Wanneer oogst u welk gras? U kwam als veehouder voor lastige keuzes te staan. Kuilanalyses laten dan ook niet alleen regionale verschillen zien, maar echt bedrijfsverschillen in eiwit, mineralen en andere voercomponenten.

Wilt u grip houden op wat uw koeien opnemen? Controleer dan regelmatig de mineralenopname via de Mineralencheck. Dit geeft u niet alleen een algemeen beeld van wat er in de kuil zit, maar ook wat de koeien daadwerkelijk opnemen. Het is een eenvoudig tankmelkonderzoek dat controleert op de voorziening van jodium, selenium, zink, koper en molybdeen. Daarnaast geeft het inzicht in de fosforuitscheiding.  

Door dit mee te nemen in de rantsoenberekening, zorgt u voor een optimale voorziening van mineralen en spoorelementen. Zodat uw koeien ook deze stalperiode optimaal presteren. 

Meet wat u voert. Juist dit jaar. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.