1-10-2021:
Wilde bloemen: ze geven een prachtig gezicht op het erf, en zijn ook nog eens fotogeniek. Dat bleek wel uit de vele inzendingen die we kregen op de fotowedstrijd die GD begin augustus uitschreef. We mochten drie fotografen blij maken met een jaarabonnement op de Mineralencheck: Trea Doornenbal, Erica Arfman-Hietland en Nathalie Kloosterboer.
Trea uit Appelscha maakte een foto van een koe tussen de bloemen. Een geweldig sfeerplaatje. Dat er veel bloemen op haar erf staan, is niet toevallig. Trea werkt binnen haar gemeente samen aan biodiversiteit. “Voor elke veehouder zijn er andere dingen die kunnen werken. Je hebt vaak wel randen van percelen of ruimtes om het bedrijf waar geen gewassen staan. Zo hebben wij inheemse struiken en planten teruggeplaatst en bloemen ingezaaid.”
Naast de flora, doet de fauna er ook toe, vertelt Trea. “Ook vogel- en insectenhuisjes, een meidoornhaag en slootkantenbeheer kan helpen bij het verbeteren van biodiversiteit. Zo draag je veel bij, zonder dat het je bedrijfsvoering aantast. Je helpt dan ook nog de natuur, hoe mooi is dat.”
Relatiebeheerder Marion Veldman met Trea en Harry Doornenbal.
Ook bij Erica uit Lochem staan er allerlei wilde bloemen op het erf. Zij schoot de technisch sterke foto van de hommel bij de korenbloem bij de kuil. Het staat toch wat mooier dan al het onkruid dat altijd rond de kuil groeit.” Dat er ook insecten op af komen is volgens Erica ‘een mooie bijkomstigheid’. “Je kunt wel proberen om het allemaal aan te leggen, maar de natuur gaat toch zijn eigen gang.”
Erica’s foto heeft het juiste licht, de juiste scherpte-diepte: dit moet vast iemand zijn met ervaring. En dat klopt. “Het zit tussen hobby en opdrachten in. En het gaat nu wel een professionelere kant op.” Wat ze graag fotografeert? Hoe kan het ook anders: details. “En ook vogels, structuren, landschappen. Ik ga graag op pad tijdens het gouden uur, nu met de mist zie je mooie zonneharpen.”
Erica Arfman-Hietland met relatiebeheerder Sietske Haarman-Zantinge.
Dat de kuil een ideale plek is om wilde bloemen in te zaaien, vindt ook Nathalie uit Deventer. “Mijn man klaagde toch al dat hij steeds het gras van de kuil moest afscheppen en er ligt genoeg zand. De bloemen doen het er hartstikke goed. Het is er een drukte van belang met insecten en ook het erf is meteen aangekleed. Het is een win-winsituatie.”
Dat ze heeft gewonnen, is voor Nathalie wel een verrassing. “Er werden zo veel mooie foto’s ingestuurd. Ik dacht, niet geschoten is altijd mis.” Met haar foto wil ze anderen ook inspireren. “Een bloemenrand langs het weiland is misschien een grote stap, maar iedereen heeft wel een hoekje over. Daarmee kun je voor de insecten al heel veel doen.”
Relatiebeheerder Anton Gosselink met Nathalie Kloosterboer.
Met hun foto’s winnen de boerinnen een jaar lang gratis de Mineralencheck: een tankmelkonderzoek waarbij ze regelmatig inzicht krijgen in de daadwerkelijke opname van mineralen uit het rantsoen.
Meer over de Mineralencheck