Mineralencheck: nu ook met molybdeen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mineralencheck: nu ook met molybdeen

15-7-2021: 

De Mineralencheck is uitgebreid met tankmelkonderzoek op molybdeen. Molybdeen is van belang voor de activiteit van bepaalde enzymen. Het belangrijkste effect van molybdeen is het remmende effect op de koperabsorptie. In Nederland is bijna in alle gevallen molybdeen op zichzelf geen risicofactor voor diergezondheid. Door molybdeen meerdere keren per jaar via de Mineralencheck te meten kan, indien nodig, de kopervoorziening worden geoptimaliseerd. Een optimale kopervoorziening voor melkkoeien is belangrijk, een tekort of overmaat heeft vooral een negatief effect op de weerstand.

Remmend effect op koperabsorptie
Molybdeen en zwavel kunnen zich in de pens binden aan koper om het onoplosbare Cu-thiomolybdaat te vormen. Het koper is dan gebonden en niet meer voor de koe beschikbaar. Hoge molybdeengehaltes in tankmelk zijn een indicator van een verhoogd risico op remming van koperabsorptie uit het rantsoen en een kopertekort. Lagere molybdeengehaltes in tankmelk kunnen juist het risico op koperstapeling vergroten. Zeker bij maisrantsoenen is dit risico groter.

Gras belangrijkste molybdeenbron
Gras(kuilen) zijn de belangrijkste molybdeenbronnen waarbij er verschillen zijn in het molybdeengehalte, afhankelijk van de grondsoort, snede en grassoort. Om een goede inschatting te kunnen maken van de mate van remming op koperabsorptie is het belangrijk om te weten hoeveel molybdeen er in kuilen zit én te meten wat de daadwerkelijke molybdeenopname van de koppel melkkoeien uit het rantsoen is. Regelmatig worden kuilen niet onderzocht op spoorelementen, zoals molybdeen. Via de Mineralencheck krijgen melkveehouders gemakkelijk inzicht in de molybdeenopname vanuit het rantsoen en het verwachte effect op koperabsorptie. 

Lees meer

Aanmelden voor de Mineralencheck

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.