Teek als monstermateriaal teekgebonden ziektes paard

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Teek als monstermateriaal teekgebonden ziektes paard

1-6-2021:  Over het algemeen zijn teken actief vanaf begin maart tot en met oktober en daarmee is nu de periode aangebroken om hier alert op te zijn. De meest voorkomende tekensoort, de Ixodes ricinus (schapenteek), kan onder andere de ziekte van Lyme overbrengen, veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Ixodes teken kunnen ook anaplasmose bij paarden overbrengen. Anaplasmose kan aspecifieke verschijnselen zoals koorts, lusteloosheid en vochtophoping in de achterbenen geven. Voor paarden is de Dermacentor reticulatus ook een serieuze bedreiging, deze teek is in opmars in Europa en kan piroplasmose overbrengen. Piroplasmose geeft acute verschijnselen variërend van hoge koorts, ernstige bloedarmoede en geelzucht tot bloed in de urine.
Voorheen was het enkel mogelijk om bloed of urine van paarden in te sturen voor onderzoek op teekgebonden ziektes. Vanaf nu kunnen teken zelf ook opgestuurd worden als materiaalsoort ‘overig’. Hierdoor is het mogelijk te bepalen of een teek überhaupt deze ziekteverwekkers bij zich had en dus heeft kunnen overdragen. Voor het insturen van teken bieden we de volgende producten aan: het PCR pakket teekgebonden ziektes en de losse PCR bepaling op Borrelia burgdorferi. Haal hiervoor de teek van het paard en stuur deze in een goed afgesloten verpakking (potje, buisje, sealbag) met een goede identificatie naar GD. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.